הרצאות בנושא  פנסיה וגמל

חוק ההסדרים 2017 : אייל מנדלאוי - 25/4/17

חזור לרשימת הרצאות בנושא פנסיה וגמל

חוק ההסדרים 2017

אייל מנדלאוי - 25/4/17

צהריים טובים, אנחנו בעדכוני מיסוי. לי קוראים אייל, אני רואה חשבון, בעלים של משרד שעוסק בנושא של מיסוי פרישה. נושא מאד מאד מורכב, ניגע בו גם בחלק מהדברים פה. המטרה שלנו היא להעביר לכם את כל מה שמשתנה במיסים וכמו שאתם יודעים, בתחום הזה אף פעם לא משעמם. אז בואו נצא לדרך.

ראשי הפרקים שלנו: חוק ההסדרים 2017-2018 בתוכו נשלב גם את התכנית החדשה של כחלון. נדבר על עדכוני פסיקה. נושאי מיסוי מיוחדים, כללים למשיכות כספים מקופות גמל והמלצות להפקדות והדגשים, ניכוי וזיכוי ואנחנו מתחילים.

חוק ההסדרים 2017-18, נכנס לתוקף לפני שלושה חודשים, נדבר על הדברים המרכזיים שהיו בחוק. הדבר הראשון, הורדת מס חברות 24% ב-2017 ומשנה הבאה אנחנו ב-23%.

אנחנו יודעים שזה עוד ימשיך. כעקרון, בחקיקה זה נגמר. יש כוונה של הממשלה להמשיך במהלכים האלה של הפחתת מדרגות המס, אבל אנחנו לא יודעים מה יהיה פוליטית, לכן אנחנו בינתיים נישאר בזה.

שינוי מדרגות המס, שינוי מדרגות המס, אנחנו מדברים על ריווח מדרגות בסכומים הנמוכים, העלאת מס בסכומים הגבוהים, הגדלת מס יסף ל-53, החל מ-53,000 שקל ובעצם אם אנחנו נשווה את המדרגות שהיו ב-2016 ל-2017 שמופיעות פה, אז אנחנו נראה שהמדרגה של 21 כמו שאתם יודעים ירדה ל-20%, מנגד המדרגה של ה-34 עלתה ל-35.

ריווחו כאן קצת את המדרגות, אבל כאן יש לנו שינוי משמעותי. מעל 41,000 שקלים 47% ששנה שעברה המס המירבי עמד על 48. אבל מנגד מס יסף שנה שעברה עמד על 66,000 שקל, 66,000 שקל בחודש והשנה הורידו אותו ל-53,000. זאת אומרת שממקום של 640,000 שקל בשנה אנחנו משלמים כבר מס יסף על כל ההכנסות בגובה של שלושה אחוז.

זאת אומרת, אלה שמרוויחים בין 41 ל-53 הם כאילו הרוויחו אחוז, מנגד אלה שבין 53 ל-64 ששנה שעברה שילמו 48% עלו ל-50%. מעל 64 זה אותו דבר בעצם זה 66 זה אותו דבר זה 50% פה ופה. מס יסף אני מזכיר לכם חל על כל ההכנסות למיניהם ולא רק על ההכנסות ממשכורת.

זאת אומרת שאם יש לי הכנסה מדיבידנד באותה שנה, במקום לשלם עליה 25% או 30% אם אני בעל שליטה, אם אני גולש לתוך התקרה הזאת אני אשלם על הדיבידנד הזה 33% או 28 אם אני לא בעל שליטה.

כנ"ל רווחים מניירות ערך בבורסה, כנ"ל רווחים מפקדונות. כל ההכנסות וכנ"ל עוד משהו שהרבה אנשים מופתעים פתאום כשהם מגישים דו"חות, משלמים עשרה אחוז שכר דירה למגורים ופתאום נוצר להם חוב מס, והסיבה שנוצר להם חוב מס היא בדיוק הסיבה הזאת, כי מס היסף חל גם על ההכנסה הזאת.

וההכנסה הזאת של שכר דירה למגורים הופכת להיות במקרה הזה 13% ולא 10%. אז תקחו את זה בחשבון, מס יסף על כל ההכנסות. אנחנו הרבה, כמובן אנחנו עושים כאן השתלמות לחשבי שכר, אז בהשתלמות לחשבי שכר דיברתי על זה גם בשנה שעברה ואני בכל זאת רוצה להדגיש את זה כי אפילו כאן בדרך לפה היו לי 2 שיחות טלפון בדיוק על הדבר הזה, על כל מיני אנשים שמוצאים את עצמם מופתעים.

ועל מי אני מדבר? אני מדבר על האנשים האלה שההכנסה שלהם היא מעל 640,000 שקלים ומה קורה איתם בעצם מבחינת מס הכנסה? מה קורה עם אנשים שמרוויחים ממשכורת נניח מעל  640,000 בשנה? הם חייבים להגיש דו"ח אישי.

הם חייבים להגיש דו"ח אישי, רבותי, ויש הרבה אנשים שלא יודעים את זה בכלל והם לא מודעים לדבר הזה. הם חייבים להגיש דו"ח אישי. אתם, חשבי השכר יודעים את זה או שלא, אז אולי אתם יודעים את זה עכשיו. זה לא משנה. ואז אתם אומרים לעצמכם: "מה הבעיה? זה מופיע בטופס 106". כתוב לך שמה: "לידיעתך, אם אתה מרוויח מעל .... עליך להגיש דו"ח שנתי" נכון? אז איפה הבעיה?

הבעיה היא שהם לא קוראים. הבעיה היא א' שהם לא קוראים, שאצל חלק מהם זה עדיין נמצא סגור במעטפה. ואצל חלק מהם הם פתחו את המעטפה אבל הם לא ראו את ההערה הזאת. ומה הכי גרוע? אלה שראו את ההודעה הזאת ושכנעו את עצמם שזה לא קשור אליהם כי הם שכירים ובזאת השאירו את זה בצד ונגמר הסיפור.

ואז יום אחד הם מקבלים ממס הכנסה וזה צובר תאוצה בשנתיים האחרונות מינואר 2015, בשנתיים וחצי האחרונות מס הכנסה התחיל להתלבש על כל האנשים האלה ומבקש מהם הגשת דו"חות.

עכשיו, אני אשאל אתכם שאלה, בן אדם אצלכם בחברה מרוויח 800,000 שקל. חייב להגיש דו"ח? חייב להגיש דו"ח. מגיע עכשיו מס הכנסה ומבקש הגשת דו"ח. מה יקרה כשהוא יגיש דו"ח למס הכנסה? מבחינת השומה, מבחינת חישוב המס, מה יקרה? יהיה לו חוב, החזר, מה יהיה איתו? לא יהיה לו כלום. תכנת השכר יודעת לחשב את המס יסף, נכון? תכנת השכר מחשבת את הכל כמו שצריך ולכן באופן עקרוני לא אמורה להיות שום בעיה. אז איפה הבעיה? חשבת השכר לא עושה את זה, התוכנה עושה את זה באופן אוטומטי. אני מתייחס למצב שכל מה שיש ידוע פה.

אם הוא עבד אצלך מינואר עד דצמבר ברמה העקרונית לא אמורה להיות שום בעיה עם אותו בן אדם. אבל איפה הבעיה? הבעיה היא שפקיד השומה קובע את מועד פתיחת התיק כאוות נפשו וכרצונו. זאת אומרת שיכול להיות מצב שפקיד השומה מגלה שבעצם הבן אדם הזה כבר איזה שש שנים היה צריך להגיש דו"ח ולא הגיש. ואז הוא פותח לו את התיק רטרואקטיבית ל-2011 או ל-2012. על פניו אתה אומר: אוקי, מה הבעיה? הבעיה היא שביום שתגיש את הדו"חות אתה תחטוף ערימה של קנסות על אי הגשת דו"ח מכיוון שבעצם היית אמור להגיש את הדו"ח הזה במועד ההוא. אז זה משהו מאד חשוב.

שאלה מהקהל: למה בעצם נקבע להגיש דו"חות לשכירים אם הכי ידוע מראש? או שמצאו איזה משאבה של אנשים.

לא לא, החוק הזה קיים כבר המון שנים. רק עכשיו אוכפים אותו בצורה יותר משמעותית. באופן עקרוני, הרעיון שהם ייכנסו לתוך מעגל הצפייה.

שאלה מהקהל: אבל הם נצפים.

לא, נצפים בדו"ח שנתי, לא בזה.

שאלה מהקהל: אני חושבת שבן אדם שמסרתי לו 106 ביחד עם הדף הזה מקופל שהוא חייב בהגשת דו"ח. מבחינתי.

בואו נעשה רגע סדר. אני לא משטרת הגבולות. אני לא בא לדבר על אחריות של חשב שכר, בכלל לא באתי מהמקום הזה. לשאלתך, אין לך שום, את יכולה בשקט לישון בלילה. עשית את העבודה שלך כמו שצריך. אוקי? עכשיו אחרי שהרגענו את העניין, בואו נעבור לרגע למקום השני. המקום שאני אגיד מגדיל הראש. אוקי? יש אפשרות להגיד: "אני בסדר. מה אכפת לי, יצא, הוא לא קרא, זה בעיה שלו" וזה בסדר. ויש אפשרות לבוא ולהגיד: "רגע, אני רוצה לקחת את התפקיד שלי סנטימטר אחד קדימה" כמה אנשים שמרוויחים 800,000, אלא אם כן את עובדת אצל ביל גייטס באותו זה.

הערה מהקהל: חמישים אחוז.

אז אצלך, יפה, אני מקווה שהשכר שלך הוא צמוד לשכר שלהם. לא? אוקי. אז יש כמות מסוימת כזאת והאמת, מה זה משנה כמה? אתם יכולים בתוכנה ללחוץ על איזשהו כפתור ב-106 שימיין לכם את זה ואז מי שרוצה, אני מציע את הרעיון הזה, תשלחו מייל לאנשים האלה, מייל שלכם, לא ב-106 שזה כתוב. תגידו: "דע לך, אתה חייב להגיש דו"ח. תפנה למי שצריך שיגיש לך את הדו"חות או שתגיש בעצמך, לא משנה". 649 משהו כזה היום. דע לך, אתה חייב להגיש דו"ח, ואז עשית יותר מה"כיסיתי את עצמי" אלא גם. כמובן שאם מישהו לא בא לך טוב בעין, אז תעשי delete על השם שלו. אבל ברעיון זה הרעיון הכללי.

אז דעו לכם, אנשים לא יודעים את זה ופתאום חוטפים קנסות ופתאום חוטפים כל מיני דברים וצריך להיות ערניים לדבר הזה. אוקי? אז מס יסף דיברנו עליו, אנחנו ממשיכים. על המס הזה אני לא מדבר, זה לא לגזרה שלי, המס המדובר ביותר בארץ היום ולכן אני אדלג עליו ואני אעבור לתחום שלנו פה. הגדלת מס על הימורים והגרלות, בואו נדבר על זה מילה אחת. 35% מס כשמה מאפיין את המס הזה על הימורים והגרלות? שהוא מס סופי. זה אומר שבעצם לא ניתן לקזז מולו הוצאות- הכנסות וכולי, נקודות זיכוי, כל מה שאתם רוצים. כמה זה התחיל? אתם זוכרים? 25, רצו 20 התחיל 25, עלה ל-30 עלה ל-35 וזה ממשיך. כי זה המס שהכי קל להעלות אותו כי הוא על הנייר. את אומרת: יאללה, שיקחו 40%. שיקחו 50% שיקחו 60 רק שאני אזכה, הם שומעים אותך ומעלים כל הזמן. מס על חלומות, אז מה אכפת? כשאת תזכי את תתבאסי. אני בטוח שכן, אני חושב שבכלל צריך לשנות את השם של התכנית. על כל שקל 35%. יש תקרת פטור שעומדת של 50,000 שקל, יש תקרת פטור להגרלה הגרלה זכייה זכייה 50,000 שקלים. אבל אם תסתכלו נניח על המרוץ למיליון, אז זה כבר המיליון ל-650,000. מס על הימורים. זה פטור מתקפל, פטור על הימורים והגרלות הוא מתקפל. זאת אומרת, מעל זה יש סף מסוים, מעל 100,000 שקלים כבר אין לך פטור בכלל.

תיקון סעיף 3ט בעלי מניות, בעלי שליטה מהחברה יחשבו כמשכורת או דיבידנד או עסק בשנה שבה נמשך הכסף כל עוד המשיכה לא הוחזרה עד תום שנת המס שלאחר השנה שבה נמשך הכסף. זאת אומרת, אם יש הלוואה ובעל המניות מושך כסף מהחברה ואתם עושים חיוב 63ט, אומר הסעיף הזה: אם בעצם בגדול הוא לא מחזיר את הכסף אנחנו רואים את המשיכה הזאת כמשכורת לכל דבר ועניין. היה פעם פסק דין ממזמן בעניין הזה שפסק לטובת הסיפור הזה. זאת אומרת, יש בעלי מניות שמושכים, יש להם יתרת חובה של חצי מיליון שקל והיא נשארת כל הזמן ככה. הם משלמים את ה-3ט. מס הכנסה אומר: אחרי שנתיים, אם אתה לא מחזיר את הכסף אנחנו הופכים לך את זה כמשכורת. יש לזה גם השלכות לעניין התרת ההוצאה כי ההוצאה של שכר תהיה מוכרת רק בשנה שבה נוכה מס במקור, לעומת זאת חיוב ההכנסה הוא בשנה הקודמת. יש כאן הפרשים ומדובר פה בהרבה כסף.

העלאת זיכוי בגין לימודי מקצוע לנקודת זיכוי. מה נותנים היום בנקודות זיכוי על לימודים? מה נותנים? נותנים נקודה למי שמסיים תואר ראשון וחצי נקודה לתואר שני וגם חצי נקודה למי שמסיים לימודי מקצוע. כמה שנים נותנים את הנקודות האלה? שנה. היה פעם שלוש שנים תואר ראשון והיה פעם שנתיים תואר שני ואז מה קרה? קרה הדבר הרגיל, הדבר הרגיל הוא הוראת שעה.

שאלה מהקהל: אבל אם סיים ב-2013 מגיע לו 3 שנים.

מי שסיים לפני בסדר, זה מ-2014. הוראת השעה הזאת ש. ב-13 היא זכאית 14-15-16 היא לא יכולה לדחות. האפשרות לדחות נכנסה רק כפיצוי בחוק החדש.

שאלה מהקהל: אז אני לא מחזירה לה.

שתיגש למס הכנסה, לך אין מה להחזיר. רבותי, הוראת שעה. מה מאפיין את ההוראות שעה במס הכנסה? אין יותר קבוע מהוראת שעה. אתה רואה הוראת שעה אתה יודע: זהו. עשו הוראת שעה ל-2014-15 עכשיו האריכו אותה ל-16-17-18 ובקיצור בשורה התחתונה מי שמסיים לימודים מקבל שנה אחת. מי שמסיים לימודי מקצוע מקבל חצי נקודת זיכוי. קיבל עד עכשיו חצי נקודת זיכוי.

שאלה מהקהל: מה זה לימודי מקצוע?

לימודי מקצוע זה למשל לימודים בהיקף שעות מינימאלי של אלף ומשהו שעות, למשל לימודי הנדסאים. זה לא תואר ומקבלים על זה חצי נקודת זיכוי. בתיקון החוק נקבע כאן שהשנה הזאת חצי הנקודה עולה לשלושת רבעי ובשנה הבאה זה עולה לנקודה. זאת אומרת, החל מ-2018 זה יהיה נקודה. מי שמסיים השנה יהיה זכאי ל-3/4. אני רוצה עוד משהו אחד להדגיש.

אם אני מדבר על עבודה של חשבי שכר, לגבי לימודים לתואר. היה שלוש שנים וקיצרו את זה לשנה ובכל זאת נתנו איזושהי הטבה, איזושהי סוכריה קטנה שחשבו שאתם תדעו אותה בתור חשבי שכר.

מה היא? הנוסח הקודם של החוק דיבר על זה שבעצם מגיע לך 3 שנים מהשנה שלאחר השנה שבה סיימת את הלימודים. הנוסח החדש של החוק מדבר על זה שיש לך שנה אחת אבל יש לך אפשרות לבחור בין השנה שלאחר השנה שסיימת את הלימודים לבין שנה אחת לאחר מכן. זאת אומרת, אם סיימתי תואר ב-2016 אני אוכל לקבל את הנקודה הזאת או ב-17 או ב-18. וכאן חשבי שכר נכנסים לתמונה. למה?

כי כאן אתם יכולים לתת את העצה הזאת אם אתם רוצים לעובד שלכם. לדוגמא, מגיע עובד שסיים תואר ב-2016, הוא בא אליכם ב-2017 מתחיל לעבוד ביולי. יש לו משכורת חייבת במס אבל הוא עובד רק חצי שנה. זאת אומרת שבסך חישוב המס הבן אדם הזה לא ישלם מס ואם הוא בעצם ייקח את הנקודה הזאת ויגלגל אותה שנה אחת קדימה, הוא יוכל להנות משנה שלימה מנקודה כמו שצריך. אז חשוב שתדעו את זה שייגש, שיעשה תיאום מס, טכנית זה לא מעניין אותי איך. מעניין אותי שהבן אדם ידע בכלל שיש לו את הזכאות הזאת. אין טעם לתת לו סתם נקודת זיכוי בשנה שאין לו מה לעשות איתה. אוקי, לימודי מקצוע אמרנו.

דרך אגב, בהצעה המקורית של החוק זה היה בהחלט מגוחך, דיברו על העלאה הדרגתית ב-4 שנים. 5/8 ב-2017, 6/8 באלפיים וזה. ואני אומר, כמה כסף יש פה בכלל? כמה טררם היה צריך פה כדי. אמרתי, כמו הנדסאים, זה מקצועות שמוכרים על ידי משרד התמ"ת בהיקף שעות מסוים. כתוב שם בחוק. נתתי דוגמא כהנדסאי, יש עוד כאלה.

תכנית כחלון, תכנית כחלון שקראתם אותה כרגע מדברת על שינוי מנגנון נקודות הזיכוי.

אז בואו נדבר רגע על המנגנון של נקודות הזיכוי של היום ואז נגיד מה בעצם הולך להשתנות. איזה מעגלי נקודות זיכוי יש לנו היום בחישוב מס של בני זוג? איזה מעגלים? גם של גרושים-גרושות. איזה מעגלים? יש את המעגל הרגיל. המעגל הרגיל אומר חצי נקודה בשנה שבה נולד הבן אדם, נקודה עד גיל 18 ובשנה שבה מלאו לו 18 הוא יורד בחזרה לחצי.

זה מה שהאישה מדברת, זה המעגל המסורתי ההיסטורי מלפני 200 שנה. נכון? המעגל השני, הוא מעגל גם כן שנותן נקודות זיכוי רק לאישה והוא מעגל שנקבע בעקבות פסק דין ורד פרי והוא קובע בעצם שמגיעה נקודה נוספת החל מהשנה שלאחר השנה שבה נולד הילד, עד השנה שבה מלאו לו 5.

זאת אומרת, בשנת הלידה מגיע לה חצי, ובשנה לאחר מכן כבר מקבלת 2 נקודות. המעגל השלישי מה הוא? מעגל של הגבר בעקבות וועדת טרכטנברג שבעצם נותנת בשנת הלידה נקודת זיכוי, אחר כך שתיים, שתיים, ובשנה שמלאו לו שלוש נקודת זיכוי. אלה המעגלים היום כשדרך אגב, כשמדובר נניח בגרושים- גרושות אז המצב הוא אותו דבר.

זה שהילדים נמצאים אצלו, בעצם הוא נהפך לצורך העניין לאישה והוא מקבל את שני המעגלי אישה והשני מקבל את נקודות הגבר. אוקי, אחר כך נדבר קצת על מקרים יותר מורכבים. מה אומר החוק החדש? מה הוא מציע החוק החדש? שימו לב, על מי חל השינוי? גם על בני זוג נשואים וגם על חד הוריים. לא חל על חישוב מאוחד מה המצב היום? שלושה נקודות זיכוי כמו שדיברנו. מה השינוי? שימו לב, בשנת הלידה גם הגבר לפי הצעת החוק הזאת, גם הגבר וגם האישה מקבלים נקודה וחצי. גם הגבר וגם האישה מקבלים נקודה וחצי. ומהשנה לאחר מכן עד השנה שבה מלאו 5, גם הגבר וגם האישה מקבלים 2.5 על כל ילד. אוקי? בהצעת החוק שנמצאת, שראיתי אותה, כתוב: "תחולת החוק מ-1.1.2017 עד 31.12.2018" כרגע מדברים על שנתיים.

אני מקווה שאם באמת יהיה ככה אז יהיה כמו הוראות שעה, שהפעם זה יעבוד לטובתנו ההוראות שעה האלה. אבל באופן עקרוני מדובר כרגע על ניסיון לשנתיים. אתם כמובן צריכים לעקוב רבותי, אתם צריכים לעקוב בעיתונים כי כמו שאתם מבינים.

שאלה מהקהל: גרושים זה מי שהילד בחזקתו?

לא, נותנים גם וגם.

שאלה מהקהל: גם מי שגרוש ומשלם מזונות והילד לא בחזקתו?

אין חזקה פה, גמרנו. תשימי לב, גם הגבר וגם האישה פה מקבלים. יש ילד, הוא מקבל בדיוק כמו החזקה. בדיוק כמו שגבר לא קיבל קודם וגבר מקבל עכשיו. זאת אומרת, יש כאן. תראו, מדובר פה בדי הרבה כסף, קראתם בעיתונים. גברים שעובדים פתאום עם ילדים בגילאים האלה פתאום יכולים שני ילדים עד גיל 5 מקבלים פתאום 5 נקודות זיכוי. מה שמקודם בכלל לא היה בכיוון.

מדובר פה בהרבה כסף אבל אתם צריכים לראות שזה עובר בחוק. מגיל 5 ומעלה נשארים עם המעגל הרגיל של נקודה נקודה נקודה לאישה עד גיל 18. זה לא משתנה. אמרתי, אתם תצטרכו לעקוב ולראות אם זה נכנס. אם זה ייכנס, זה ייכנס רטרואקטיבית ל-1.1.2017.

שאלה מהקהל: אם אישה היא חד הורית ונולד לה תינוק והיא לא נשואה. אני יכולה להגדיר אותה מראש שהיא חד הורית או שאני צריכה לאשר ממנה איזשהו מסמך?

משהו של ביטוח לאומי שהיא מקבלת את הקצבת ילדים ואז מבחינתך היא חד הורית, מגיעה לה נקודה על עצם היותה חד הורית פלוס נקודות על הילדים.

שאלה מהקהל: יש מישהי בתפקיד בכיר כאילו שיש לה באמת משכורת.

לא משנה התפקיד הבכיר. לא רלוונטי.

שאלה מהקהל: מסמך מביטוח לאומי מספיק?

נכון. רבותי תעקבו. יש כאן אנשים שנמצאים אצלי בדיוורים, נכון? יש כאן כאלה שמקבלים כל מיני כאלה, אוקי? תעקבו, מי שנמצא בדיוורים אני אעדכן אותו, מי שלא נמצא יכול להצטרף ומי שלא, תפתחו עיתונים, תראו טלוויזיה, תקראו, כי כבר קראתי שהמפלגות החרדיות כרגע הטילו ווטו, הם מתנגדות, הם רוצות שגם הם יקבלו איזה נתח כי הגברים לא מקבלים שמה שום דבר מהסיפור הזה. צריך לעקוב רבותי, תעקבו בבקשה בכל מה שצריך.

שאלה מהקהל: יש שינוי במדרגות המס?

לא. כרגע זה התכנית.

שאלה מהקהל: דיברו, לא?

דיברו. היו עודפים. אמרו: מה יעשו עם העודפים והחליטו לתת אותם פה ולתת אותם בפלאפונים שירדו. ועוד כל מיני. תקראו בעיתונים רבותי, זו התכנית. זהו.

אם אני כבר פה, בואו נתייחס רגע אם כבר שאלת גם, אני אתייחס לעוד מצב אחד למעשה. מה קורה עם בני זוג חד מיניים מבחינת מס הכנסה? מה קורה איתם מבחינת מס הכנסה?

שימו לב, הוראת ביצוע של מס הכנסה מ-31.12.2013 קובעת שיש לראות בבני זוג מאותו מין כבני זוג לכל דבר ועניין. זו ההוראה, היא עלתה באתר של מס הכנסה ב-31.12.2013. זאת אומרת שבני זוג ממש מתנהלים כמשפחה לכל דבר.

אבל, השנה הזאת צפוי לצאת פסק דין, אנחנו כבר שלוש שנים מאז שהוא הוגש אבל שלוש שנים הוגשה עתירה, זה יושב בבית המשפט וממה שאני מעודכן ממש מהשבועיים האחרונים אמור בחודשיים- שלושה הקרובים השופט לפסוק את הפסיקה שלו בנוגע לעניין הזה.

מה היא הפסיקה שלו? כשיצאה ההוראה של מס הכנסה היא בעצם קבעה שבני זוג חד מיניים מתנהגים כבני זוג לכל דבר ועניין וזה בסדר, וזה יפה וזה כמו שצריך. אבל פנה מי שפנה ואמר: "רגע רגע. יש כאן עיוות. אתם יוצרים פה עיוות. אין שום בעיה, תתנו נקודות למי שבא לכם, אבל אתם יוצרים אפליה ברורה בין בני זוג חד מיניים לבין בני זוג רגילים" אני לא יודע איך לקרוא לזה, מסורתיים, אני יודע? תקראו לזה איך שאתם רוצים. ובעצם מהי אותה אפליה? אותה אפליה היא שכאשר יש גבר ואישה, אז הגבר לא יכול, לא שינו שם את החוק והוא לא יכול לבחור שבא לו לקבל נקודות זיכוי. נקודות הזיכוי הולכות באופן אוטומטי לאישה לפי סעיף 66. הגבר מקבל רק פעוט, עוד לפני חוק כחלון כרגע, אוקי?

ובעצם מה קורה אצל בני זוג חד מיניים. בואו ניקח לצורך העניין שני גברים ביחד, שני הגברים האלה יכולים לקבל החלטה שהיא החלטה מיסוית מיהו אותו גבר שבעצם יירשם בביטוח לאומי וייחשב לצורך העניין כאישה. ולכן, יש כאן איזושהי בעיה.

הוגשה עתירה. שלוש שנים זה מתנהל והשופט אמור לתת את הפסיקה שלו וברגע שיהיה עדכונים אז אנחנו כמובן, אני אעדכן אתכם מי שנמצא פה. דרך אגב, מי שרוצה להצטרף למאגר דיוורים ולכל מה שצריך, שיפנה אלי בהפסקה אני אגיד לכם איך עושים את זה. אוקי? זהו, זה לגבי חד מיניים. דרך אגב, יש הרבה סוגיות בדבר הזה שלא הצליחו. כרגע אין תשובות ברורות. בואו ניקח דוגמא, בואו ניקח מצב שיש שתי נשים ביחד שאחת הנשים יש לה ילד מגבר שהוא חי וקיים, לא מאיזה זרעון או ממשהו. מגבר שהוא נמצא בית ליד. אוקי? ועכשיו הם בתוך התא המשפחתי, אחת מהן תקבל את הנקודות של אישה ואחת מהן תקבל את הנקודות של הגבר. ואז בא האבא האמיתי ואומר: "רגע, אבל אני האבא. מה עם הנקודות שלי?" למי נותנים את הנקודות? שאלה באוויר, אין תשובות. כל פעם ששאלתי את השאלות.

שאלה מהקהל: כמו משפחה גרושה. האבא האמיתי.

כן, אבל הצטרף פה עוד אבא.

שאלה מהקהל: אין בעיה. אבל האבא הביולוגי לא מסר אותו לאימוץ.

אז אני אומר לך שזה לא כזה פשוט. תיגשי למס הכנסה תקבלי תשובות סותרות. אין בעיה, אצלך זה פשוט, אני אומר לך במציאות שזה לא ככה. תיגשי למס הכנסה, תקבלי את כל קשת התשובות האפשריות.

שאלה מהקהל: זה העניין בדיוק שזה זוג חד מיני, (לא ברור) וזה מה שהיא מבקשת (לא ברור).

כרגע הם בני זוג לכל דבר עד שהפסיקה תצא פה, אבל אני תיארתי מצב אחר. תיארתי מצב שבו באופן עקרוני שניים אוחזים באותם נקודות. רבותי, זה דברים שאין עליהם תשובות. צריך לחכות לדברים של מס הכנסה. אני רק העליתי את זה ככה לצורך.

טוב, חוק ההסדרים. חוק ההסדרים אני ממשיך ואני מדבר על רצף קצבה רבותי, אני מדבר על אחד מהתיקונים היותר משמעותיים בחוק האחרון והוא הנושא של רצף קצבה. אז אתם חשבי שכר ואתם מכינים טפסי 161 והטפסי 161 כמו שאתם יודעים יש לכם קידודים. נכון. קוד 1 זה המעביד, קוד 4 זה, אוקי.

על מה ניתן לבצע רצף קצבה? על איזה סכומים? איזה סכומי פיצויים ניתן לבצע פעולה שנקראת רצף קצבה? קודם כל מה זה רצף קצבה? נסביר שניה למי שלא איתי. רצף קצבה זה אומר: קיבלתי פיצויים ואני לא מושך אותם אלא אני רוצה שהם יישארו כדי להיות חלק מתוך הפנסיה שלי בעתיד. אוקי? זה רצף קצבה.

על מה אני יכול לעשות רצף קצבה? אני יכול לעשות רצף קצבה שימו לב, רק ואך ורק על משהו שישב מלכתחילה בתכנית קצבתית. זאת אומרת, לעניין הקודים לכם, לחשבי שכר, אני מדבר על קוד 5 וקוד 6. אוקי? לא ניתן לבצע רצף קצבה על כסף שאני מקבל מהמעביד.

לא ניתן לקבל אותו ממשהו שיושב בקופה מרכזית. אני לא יכול לעשות לזה רצף קצבה. רצף קצבה יכול לשבת רק בתכנית קצבתית מלכתחילה. עכשיו, כשהכסף מתקבל בקרן פנסיה ותיקה, הוא יושב בקוד 5. יש רצף קצבה אוטומטי. לא צריך לעשות שום דבר.

זאת אומרת, אם יש לי כסף במבטחים הוותיקה או במקפת הוותיקה, עזבתי מקום עבודה, לא עשיתי שום דבר, אין שום בעיה. הכסף יושב שם לקצבה, אין שום בעיה. למה יש רצף אוטומטי בקרנות הוותיקות? הסיבה היא, שהקרנות הותיקות בנושא הזה מאד דרקוניות. אם נגעת, הוצאת שקל מהפנסיה, הוצאת שקל מכל התכנית, גמרנו. איבדת את הזכות שלך לקבל פנסיה. לכן כדי שזה לא יקרה, סוכם מלכתחילה על רצף אוטומטי.

אבל על מה יש רצף אוטומטי? אין רצף אוטומטי על ביטוחי מנהלים ואין רצף אוטומטי על קרנות פנסיה חדשות. זאת אומרת, יכול להיות מצב שיש לי, או קופות גמל רגילות. יכול להיות שיש לי כסף, הפרישו לי אותו בביטוח מנהלים ואני עזבתי מקום עבודה ובתומי, היו לי שם 200,000 שקלים במגדל וחוץ מזה קיבלתי 30,000 השלמה מהמעביד.

לקחתי את השלושים אלף פטורים ממס, ועל ה-200,000 מה עשיתי? כלום. כי מה אני יודע? שהכסף יושב במגדל. אוקי? עד לפה אתם איתי? מה קורה? מה קרה עד עכשיו? מה שקרה עד עכשיו זה שמס הכנסה חיכה לי בפינה עם הסיפור הזה. בחוק עצמו כתוב שהעובד צריך להודיע למס הכנסה על בקשתו לרצף קצבה במועד פרישתו. ככה כתוב, במועד פרישתו. מה זה מועד פרישתו? לא כתוב בחוק מה זה. בפרשנות של מס הכנסה אמרו: שנה מיום הפרישה. ואז מה קורה? יש אנשים שעוזבים מקום עבודה, לא עושים שום דבר ופתאום אחרי איזה 4 שנים הם מקבלים מכתב מחברת הביטוח שאומרים: "אדוני, יש פה כספי פיצויים שאתה לא התחשבנת עליהם. לך תביא אישור ממס הכנסה".

כשהוא הולך למס הכנסה להביא אישור, אומר לו פקיד השומה: "אדוני, עברה השנה שהיית יכול לבקש. מבחינתי, אבוד לך. אתה כבר לא יכול להשתמש בכסף הזה לרצף קצבה ובוא תשלם לי מס". מחזיר אותי ליום הפרישה ומבקש מה פטור פטור, אם נשאר פטור. ועל היתרה אני צריך לשלם מס, ולא רק שאני צריך לשלם מס.

מאותה נקודה מצמידים לי את הכסף עם 4% ריבית כי זה למעשה חוב מס שנוצר באותה נקודה. והרבה אנשים לא ידעו מהעניין הזה בכלל. עכשיו יש אנשים שהשאירו את הכסף בקצבה וזה הסתדר. איך זה הסתדר? חברת הביטוח לא פנתה אליהם, שום דבר לא קרה. הגיעו לגיל פרישה, קיבלו הצעה לפנסיה וקיבלו פנסיה. זאת אומרת, זה כאלה שכאילו אני קורא לזה "מתחת לרדאר". הם קיבלו פנסיה בלי האישור.

ויש כאלה שאתרע מזלם ואו שהם פתאום נתקלו בפקיד השומה או שחברת הביטוח שלחה אותם ואז נוצר מצב שהמדינה שכל כך מעודדת אותך לפנסיה לא מצליחה להתגבר על היצר לקחת ממך את הכסף באותו רגע, וזה מה שקורה והבן אדם מאבד חלק משמעותי מהפנסיה. זה מצב שהוא בלתי נסבל למעשה כי אין, בגלל פרט טכני לא יכול להיות שאני אאבד זכות לפנסיה.

שאלה מהקהל: זה לא לפני העיניים שלי אבל ב-161א' יש איזשהו מקום.

מצוין. נכון, בסעיף י"א את יכולה להודיע על רצף קצבה. עכשיו תביני מה קורה, הדבר היחידי שמס הכנסה מקבל עד לתיקון חוק הזה, הדבר היחידי זה אישור חתום שכתוב עליו "ייעוד כספים לקצבה". זאת אומרת שבעצם תסמכי על עצמך. למה? כי ב-161 את יכולה לרשום: "הודעתי לחברת הביטוח לייעד כספים לקצבה". הם רשמו לעצמם שהם קיבלו הודעה ממך אבל שום דבר לא הגיע למס הכנסה מכל הסיפור הזה. או, שלחת את הטופס 161 למס הכנסה והוא לא הוקלד. או הוא לא הגיע או או או או. שורה תחתונה, אין אישור ממס הכנסה. אז זה שזה כתוב בחברת הביטוח זה עדיין לא אומר שזה אומר את האישור. לכן זה היה נושא מאד בעייתי והנושא הזה, אני כתבתי עליו מיליון כתבות לדעתי.

שאלה מהקהל: יש חותמת הרי.

יש חותמת, זה אומר שהחותמת התקבלה, זה לא אומר שהוקלד הנייר הזה ויש לך אותו ביד. ואז זה נורא משמעותי. הנייר הזה שווה הרבה מאד כסף. לכן החוק הזה תוקן סוף כל סוף ואני מדבר על מה היה המצב.

דיברתי על זה, בואו נדבר על התיקון בחוק ההסדרים, שימו לב. רצף קצבה אוטומטי, עכשיו כבר זה בסדר ה-161 שאת כותבת ב-י"א "הודעתי ל" אוקי? עד סכום של 360,000 או משכורת העובד עד תקרה של 32 כפול מספר שנות עבודה, שימו לב, לפי הגבוה מביניהם. וזה פותר את הבעיה של אלה ברמות ההכנסה, אוקי, הוא עובד, מרוויח 12,000 עובד 10 שנים. מה רוצים מהחיים שלו?

אין בעיה, הכסף יושב ברצף אוטומטי, זה חל על הפרישות מ-2017, זה לא חל רטרואקטיבית. בואו ניקח דוגמא, נניח שהשכר שלי הוא 20,000 שקל, פרשתי אחרי 40 שנה ויש לי 800,000 שקל. אני בתוך הרצף האוטומטי או לא? זה יותר גבוה, נכון? אבל תסתכלו טוב מה כתוב: כתוב משכורת העובד כפול שנות העבודה לפי הגבוה מביניהם. אז אם אני עם 20,000 שקל וכפול 40 שנה זה 800 ושמתי 800 אז זה בסדר גמור, אין עם זה שום בעיה. אני לא עברתי שום תקרה.

אוקי? זה 360,000 אוטומטי או משכורת העובד כפול מספר שנות העבודה לפי הגבוה מביניהם. אבל אם לצורך העניין יש לי משכורת של 50,000 שקל ועבדתי 10 שנים אז יש לי רצף אוטומטי? איפה אני נעצר? ב-320, נכון? אני נעצר ב-360, סליחה אני נעצר ב-360.

יש לי 320-360, הגבוה מביניהם זה 360 ואז נשארתי עם 140,000 שקל. אז מה דינם של ה-140,000 האלה? אני צריך לשלם עליהם מס או פטור. תלוי מה, במסגרת ההתחשבנות מס. ונשאלת השאלה, האם אני עם 500,000 שקל יכול לבקש, בנתון שנתתי כרגע, האם אני יכול לבקש רצף קצבה על כל ה-500,000? והתשובה היא: כן. אבל אז אני לא במסלול האוטומטי. זאת אומרת, יש לי משכורת של 50,000 שקל. יש לי עשר שנים של וותק זה 500,000. אני מעל 360,000 אני מעל התקרה.

אם אני אלך על המסלול האוטומטי, על ה-140, אני צריך לשלם מס. אבל אני יכול לקחת את כל ה-500, ללכת עם זה למס הכנסה ולקבל אישור של 500 במס הכנסה, לא במסלול האוטומטי, במסלול שאני מקבל אישור. וזה מעלה את השאלה: "אז למה אני צריך בכלל, למה שמו את ה-360,000 בעצם? למה שמו את התקרה?" שמו את התקרה הזאת כדי שתהיה בקרה בסכומים גבוהים. משהו שנחסם גם בהמשך, תכף תראו בתיקון של שווי לפיצויים, אבל הוא נחסם כבר פה קודם.

מה קרה עד 2017? אם נניח עובד עובד במקום עבודה, יש לו משכורת של 20,000 שקל, הוא עבד 40 שנה ויש בקופה 800,000. עכשיו המעביד רוצה לשלם לו חוץ מזה עוד איזה הסכם פרישה מיוחד ביניהם, לתת לו חצי מיליון שקל. אם הוא משלם לו את החצי מיליון שקלים, מתי העובד צריך להתחשבן על החצי מיליון שקלים? עכשיו, כשהוא פורש, נכון? אז מה היה קורה? המעביד היה לוקח את החצי מיליון שקלים, דקה לפני הפרישה, מה היה עושה? מפקיד את הכסף בקופת גמל ואז החצי מיליון שקלים האלה היו מופיעים בטופס 161 תחת קוד 6, העובד היה מייעד את הכסף לקצבה ובמקום לשלם עליו עכשיו 50% מס, הוא ישלם עליו בפנסיה 20% מס או כמה שלא יהיה.

 אוקי? זה היה אחד הטריקים שנעשו בשנים האחרונות. מס הכנסה חסם אותו, תכף תראו בשווי, אבל עוד לפני השווי, הוא חסם אותו פה והוא אומר: "אדוני, אין בעיה. אבל אם אתה בסכום כזה, אני רוצה לראות בעין שהסכומים הגיוניים ולא עשית לי את ההפקדה הזאת" ופקידי השומה בודקים היום. בודקים היום ממש בצורה כזאת בדיוק כמו שאמרתי עכשיו. הוא לוקח את המשכורת, הוא כופל אותה במספר השנים. הוא רואה כמה ואם הוא רואה שההפקדות לגמל, הרי אם הפקדתי 8.33 כל הזמן, אז זה אמור להיות הסכום, תוסיפו עוד 10% רווחים, נכון? לא יכול להיות ששמונה מאות אלף קופצים להיות מיליון שבע מאות. ואת הדברים האלה בודקים היום במשרדי השומה אבל זה הסיבה ל-360. שאלות על הנושא.

שאלה מהקהל: יכול להיות מצב כזה, אם המשכורות האחרונות היו הרבה יותר גבוהות.

אין בעיה. אני אומר, פקיד השומה בודק את השכר האחרון כפול מספר שנות העבודה. יותר מזה לא הגיוני שיש חוץ מרווחים? שכר אחרון.

שאלה מהקהל: בקופה?

בקופה.

שאלה מהקהל: לא, יש היגיון. אתה, אם...

אבל את משלימה את הכל. היתה לך משכורת של עשרת אלפים, עכשיו יש לך שלושים. אז אני אומר, שלושים כפול עשרים שנה, שש מאות אלף, לא יכול להיות יותר מזה, נכון? חוץ מרווחים.

תגובה מהקהל: נכון.

על זה דיברתי. טוב.

שאלה מהקהל: מה קורה אם הוא רוצה למשוך את הכספים אחרי שהוא... עליהם כקצבה?

אם עשית רצף קצבה את יכולה, תשימי לב טוב, בכל רגע נתון עד לפרישה לבצע פעולה שנקראת "חרטה מרצף קצבה". בכל רגע נתון את יכולה לבצע פעולה שנקראת חרטה מרצף קצבה. ואז מה שקורה, את תשלמי מס על ה, אם עדיין מגיע לך פטור, תקבלי פטור. ואם יהיה חלק חייב במס, תשלמי עליו לפי שנת החרטה, לא לפי שנת הפרישה. זה בעצם נועד למה? למקום שבו אני במס שולי גבוה, אני באמת רוצה שזה יהיה לפנסיה, אבל אני עוד חמש שנים פתאום נקלעתי לבעיות כלכליות ואני צריך כסף. אז כנראה גם שאני אשלם על זה מס נמוך כי אני לא מרוויח הרבה. מה שכן, זה משאיר מקום לתכנוני מס כאלה או אחרים. אוקי? שאלות? טוב, ממשיכים.

רצף קצבה תיקון, דיברתי על זה. האם ניתן לקבל רצף, מה הסיבה שיש מגבלה, ואנחנו עוברים לנושא המרכזי בתוך חוק הסדרים וזה שווי פיצויים. משהו שאתם נתקלים בו גם בתלושי שכר שלכם. אז יש לנו, איזה שווי קודם כל אתם מכירים? את השווי הכרתם עד החוק הזה, את השווי לפנסיה שעומד על 24,183. נכון? מה זה המספר הזה 24,183, מה הוא משקף? פעמיים וחצי השכר הממוצע במשק. זה משקף פעמיים וחצי השכר הממוצע במשק.

שאלה לי אליכם, בעצם אם השכר שלי מעל התקרה הזאת, אני אמור לראות בתלוש השכר שלי שווי. אם יש לי משכורת של שלושים אלף שקל, המעביד מפריש לי  בגין כל ה-30,000 שקלים האלה לפנסיה, הוא מפריש לי לצורך העניין 5% אוקי? הוא מפריש לי 5% על כל השלושים אלף שקלים. התקרה היא 24. איך אני מחשב כאן את השווי? כמה שווי ייזקף פה?

תגובה מהקהל: לא יהיה שווי.

יפה מאד, לא יהיה שווי. לא יהיה שווי, אני מזכיר לכם שהשווי מחושב לפי שיטת הסכומים, לא תקרות. זאת אומרת, הוא לא בא ומודד לי בכמה עליתי מעל המשכורת, בוא תחייב אותי על ההפרש. הוא אומר: "לא, אני מודד כסף".

מה זה אני מודד כסף? 24,183 זאת התקרה, כפול 7.5% זה אחוז ההפקדה המקסימאלי שאפשרי. זה נותן לי בערך 1,800 שקל. כל עוד המעביד לא מפקיד יותר מ-1,800 שקלים, אנחנו בעצם לא מחויבים בשווי. ככה זה עובד לפי שיטת הסכומים. מה דין הסכומים שחויבו במס בעת קבלת הפנסיה? נניח שיש לי 30,000 שקל, המעביד מפריש לי 7.5, התקרה היא 24,183 על ההפרש אני משלם 7.5%. אז הסכום הזה נקרא קצבה מוכרת, אנחנו נגיע אליו בהמשך. על מה חל חיוב השווי החדש?

אז אנחנו מכירים בתלוש שווי לפנסיה ואנחנו מכירים שווי לקרן השתלמות, נכון? מעל איזה תקרה? מאז נולדתי זאת התקרה 15,712 נכון. ויש שווי גם לאובדן כושר עבודה שהוא הרבה יותר מורכב. והנה יש לנו שווי חדש.

השווי הזה חל על סכומים ששילמו כל מעבידיו של עובד בעבורו לקופת גמל לקצבה על חשבון מרכיב הפיצויים העולים על משכורת העובד או 32 לפי הנמוך, יחויבו בשווי בעת ההפקדה. משכורת העובד לפי ההגדרה זה הכנסת עבודה למעט שווי רכב והחזר הוצאות. זאת אומרת שאם יש הפקדה שהיא מעל המשכורת שלי או 32. שלא תטעו, שימו לב, זה לפי הנמוך. זאת אומרת שאם יש הפקדה שהיא מעל המשכורת שלי והמשכורת שלי יכולה להיות נמוכה מ-32,000 שקל, יהיה לי שווי.

זאת אומרת, זה יכול לחול גם על הורדה בשכר או היעדרות או. אם יש היעדרות ומפקידים לי על כל השכר, זה גם יוצר שווי. אנחנו מדברים בהקשר כמובן התקרה היא 32,000 שקל, זה יחויב בשווי בעת ההפקדה. בעצם אנחנו רואים כאן שבעלי ההכנסות הגבוהות ישלמו כאן מס וזה סכום משמעותי. מעל 32,000 שקלים, כמובן ברמת שכר כזאת אז הם נמצאים במדרגת מס של לפחות 35 אם לא 47 או 50. החיובים האלה נעשים באופן אוטומטי.

בואו נראה כמה שאלות ואז נתן לכם קצת דוגמאות כדי שתראו איך זה עובד באמת. עקרונות חיוב לשווי, חריג לכלל, שימו לב טוב, אין חיובי שווי בגין קרן פנסיה ותיקה. זאת אומרת שאם אני מבוטח שכר בקרן פנסיה ותיקה על 40,000 שקל, למרות שזה מעל 32 לא יהיה לי חיוב של שווי.

למה אין שווי בקרן ותיקה? כי קרן ותיקה לא ניתן לפצות אותי בהמשך במה שתכף אני אגיע אליו וזה קצבה מוכרת.

אני לא יכול, בקרן ותיקה אין קצבה מוכרת. אין לי מנגנון שיפצה אותי על המס שאני שילמתי עכשיו, לכן לא מחייבים אותי מלכתחילה. זה הדבר הראשון. שתיים, גם כאן, שימו לב, חיוב על שווי הוא על בסיס שיטת הסכומים. כל עוד ההפרשה בפועל לא עולה על 8.33 מהתקרה, לא יבוצע חיוב שווי. שלוש, הפרשה משלימה של 2.33 לקופה נוספת נלקחת בחשבון. אם אני מפקיד לקרן פנסיה, אז ההפקדה בפיצויים בקרן הפנסיה עומדת על 6% ואז המעביד צריך להוסיף 2.33.

אם הוא פותח קופה נוספת ומפריש לשמה 2.33 מסכמים גם את ההפרשה הזאת לצורך הבדיקה של חיוב השווי. אבל תשלום במזומן של 2.33 בעת הפרישה לא יחויב בשווי. אין שווי כבר כי אני אתחשבן על זה.

אוקי? לדוגמא, אני עובד בתעשייה אוירית. אני עובד ארבעים שנה בתעשייה אוירית ומפקידים לי, נותנים לי בסופו של דבר אני יוצא ויש לי את קרן פנסיה מבטחים שהיא הקרן שמשלמת לי את הפנסיה. אבל יש עדיין 2.33 פיצויים. אם ה-2.33 הופקדו לאורך כל השנים, אז מכניסים אותם בחיוב של השווי. אבל אם מתרגמים את זה לסכום אחד וכותבים לי 200,000 שקלים והמעביד משלם לי את זה בקוד אחד, אז הסכום הזה לא יהיה חייב בשווי מכיוון שתהיה עליו התחשבנות מס מלאה.

ושימו לב, בדלת האחורית בלי ששמנו לב, פעם ראשונה יש חיוב של ביטוח לאומי על כספי פיצויים. זה שכר לכל דבר ועניין רבותי. ברגע שזה מחויב שווי, זה שכר. ואם זה שכר, חל על זה ביטוח לאומי. אם אני משלם את זה כפיצויים כמו שאתם יודעים, אין על זה ביטוח לאומי. והנה בדלת האחורית יש לנו חיוב של ביטוח לאומי על כספי פיצויים.

שאלה מהקהל: גם ביטוח בריאות?

זה על הדרך, ביטוח לאומי ובריאות. כן. על השווי, כן.

אתם נראים לי קצת בהלם מהשווי הזה. או שאתם בהלם או שאתם עצובים או שאתם עייפים, אחד משלושת האפשרויות. אחרי הדוגמאות, אני אתן לך לשאול. המחשב יודע, בטח, את צריכה להזין לו. את חייבת להזין לו. זה קרן ותיקה, תכף תראי דוגמאות.

בואו נראה דוגמאות רבותי. עוד לא גמרתי את זה, דוגמאות שניה. מה דין הכספים שחויבו המשיכה? אוקי, חייבו אותי בשווי, השווי הגיע היום, הפיצויים הרי יושבים בקופה. אני רוצה למשוך אותם, מה דינם? שימו לב, זה מתחלק לשניים. מה אני יכול לעשות היום עם הפיצויים? אופציה אחת זה למשוך, אופציה שניה זה לתרגם לפנסיה. אוקי, אז תשימו לב, אם אני מושך את זה במזומן, אוקי? חויבתי מעל 32,000 חויבתי בשווי, הגעתי לגיל פרישה, אני רוצה את הפיצויים. זכותי. זה לא יופיע בכלל בטופס 161. זה ימועט מה-161 כי שילמתי על זה כבר מס. אני אשלם על זה רק מס רווחי הון.

אתם תקבלו כמו שהיום אתם מקבלים מחברת הביטוח שכתוב לכם: "יתרת הפיצויים למשיכה מאה אלף אבל יתרת הפיצויים לשווי לחישוב קוד 6 112" אוקי? אז בדוגמא הזאת זה יהיה הפוך. יהיה כתוב: "יתרת הפיצויים למשיכה 100,000 יתרה לחיוב 92,000" כי בעצם הסכום הזה כבר שילמת עליו מס. אני שואל את השאלה, אולי אני אשאל אותה תכף, ואם אני החלטתי שאת הפיצויים האלה אני הופך לפנסיה, אז ניתן לי פטור על החלק הזה. ניתן לי פטור, זו הקצבה המוכרת. אני ארחיב עליה את הדיבור אחר כך.

 זה אחד מהדברים שאני תמיד מרחיב עליהם את הדיבור וזה לא משנה, גם אם אני לא מרחיב עליהם את הדיבור. לא מבינים אותם גם ככה וגם ככה. אבל בכל זאת אני אגיד על זה כמה מילים. קצבה מוכרת, הרעיון הכללי הוא שניתן לי איזה פטור ממס הכנסה בפרישה. ואז אתם שואלים את עצמכם: אז מה עשינו בזה? לקחו לי מס היום ומחזירים לי אותו בהמשך, אז למה בכלל עושים את זה? אז הנה התשובה. א' לקחו לי במס שולי של 50% היום, נכון? לפחות 35 ורובם בחמישים. ב' יחזירו לי את זה במה? בפנסיה שאני אהיה במס שולי של 20%. נכון? אולי.

אז קודם כל יש הפרשי מס. דבר שני, אנחנו לוקחים, בדיוק, אנחנו לוקחים היום את הכסף, לכי תדעי מה יבוא עוד ארבעים שנה, נשבור את הראש אז. והדבר השלישי הוא בדיוק הדבר שעליו אני מדבר כשאני מדבר על קצבה מוכרת. כמה מכם יודעים מה זה? אז זאת אומרת, יש אחוז מסוים שבכלל לא יודע מה זה ולא אחוז מסוים, יש אחוז מאד גבוה שלא יודע מה זה ולא יבקש את זה גם בהמשך ולכן מה שנקרא בסיס מזומן תמיד עובד. טוב, מה הדין לגבי השלמת פיצויים בגין שנים קודמות? וזה משמעותי.

יש לי משכורת של 20,000 שקל. אני עובד 40 שנה ויש לי 800,000 שקל. שימו לב, יש לי משכורת של 20,000, אני עובד 40 שנה וצריך להיות לי שם 800,000. יש לי בקופה 600,000. אם המעביד מבצע הפרשה עד גובה 800,000 אין עם זה בעיה. אין עם זה בעיה למה? כי השכר שלי היה עשרים, הוא לא היה שלושים ושתיים, נכון? אז ההשלמה מעבר לא בעייתית כי היא עדיין במסגרת גבול מה שצריך. אם המעביד יפריש לי מעל הסכום הזה, ההפרשה הזאת כבר עוברת את הגדרת משכורת כי אמרנו שמשכורת זה הכנסת עבודה למעט שווי רכב, המשכורת שלו זה עשרים ולכן על החלק הזה יבוצע חיוב שווי מיידי.

אם השכר שלי הוא 50,000 ויש לי, אני עובד עשר שנים ויש בקופה 300,000, אם ישלימו לי את המאתיים, יהיה חיוב שווי? יהיה חיוב שווי כי אני עברתי את התקרה של ה-32,000. עד התקרה לא יהיה חיוב, מעבר לזה כבר יהיה חיוב. עכשיו החוק, שימו לב, חוק ההסדרים עבר ב-23.12.2016 ותחילת החוק היא ב-1.1.2017. מה זה גרם? זה גרם לכל אלה שיש לו חמישים אלף שקל משכורת ועשרים שנה, וזה מיליון שקלים צריך להיות בקופה ויש היום 600 בקופה, אם הוא הפקיד אותם עד סוף דצמבר 16, זה הכל היה בסדר. אם הוא מפקיד אותם בינואר 17 הוא מחויב כבר על ההפרש ושווי ולכן כולם רצו כמו משוגעים בשבוע הזה להפקיד הפקדות לקופות גמל כדי לנצל את הפער הזה.

 אבל היום, הפקדות לקופות בעצם לפני הפרישה כבר לא אפשריות אם הם עוברות את המשכורת שלי. בואו נראה דוגמאות. דוגמא מספר אחת, עובד מרוויח 60,000 שקל לחודש. המעביד מפריש 6% לקרן פנסיה חדשה. את היתרה ישלם בעת הפרישה במזומן. השאלה היא, מה חיוב השווי שיהיה פה? אז שימו לב, אמרנו שזה עובד לפי שיטת הסכומים. נכון? כמה הפרשה בפועל יש? 60,000 כפול 6% זה 3,600. התקרה היא 32,000 כפול 8.33 ולכן 934 יהיה חיוב השווי בגין הפיצויים האלה. אוקי? 934 חיוב השווי בגין הפיצויים. האם זה ברור? הלכנו על בסיס מזומן. אוקי? דוגמא שתיים, עובד מרוויח 40,000 שקל לחודש. המעביד מפריש 6% לקרן פנסיה חדשה, את היתרה ישלם בעת הפרישה במזומן. אוקי? 40,000 שקל לחודש, המעביד מפריש 6% לקרן פנסיה חדשה, אתה יתרה ישלם במזומן. אז אם הוא משלם במזומן, מה אמרנו על המזומן? שאין על זה התעסקות, זה לא מעניין אותנו. אם השכר שלו הוא 40,000 אנחנו הולכים לפי שיטת הסכומים, הופרש בפועל כמה? 2,400, התקרה היא 2,600 ולכן במקרה הזה לא יהיה חיוב שווי. בסדר רבותי? עובד מרוויח 45,000 שקל לחודש, המעביד מפריש 6% לקרן פנסיה ותיקה, את היתרה הוא משלם במזומן. אז היתרה אמרנו אין בעיה, נכון? 45 הוא עובר את התקרה, מה יקרה כאן? אין חיוב כיוון שמדובר בותיקה. בקרן פנסיה ותיקה אין חיוב שווי מכיוון שהקרן הותיקה לא מסוגלת לתת לי את הקצבה המוכרת ולפצות אותי ולכן אין חיוב גם בצד הזה. כמה מכם נתקלו בזה בתלושים דרך אגב? הו, יש כאן כמה. את צריכה לעשות הגדרה. תשאלי פה את עמי, אני לא נכנס לתוך מערכות השכר. את צריכה להגדיר קרן ותיקה וקרן חדשה. דוגמא 4.

שאלה מהקהל: האם זה גם לבעל שליטה?

כן כן, אותו דבר. עובד מרוויח 60,000 שקל לחודש. המעביד מפריש 6% לקרן פנסיה ותיקה עד גובה שכר של 45,000. אבל תשימו לב, יש כאן גם הפרשה על רובד השכר השני לביטוח מנהלים. זאת אומרת, יש לי גם פנסיה ותיקה שאין עליה חיוב שווי, מנגד יש לי ביטוח מנהלים שכן צריך לחייב אותו בשווי, כי הוא לא עומד בפני עצמו, הוא מתחבר לקרן. אז איך עושים את זה? איך אני אחשב את זה כאן? על ה-15 לעשות 8.33? אבל אז אני פוגע בו. כי הקרן פנסיה הותיקה לא מכסה לי, אולי היא לא מכסה, כי החלק של הותיקה אני לא צריך.

זה הולך ככה, שימי לב, מחשבים את מלוא הסכום 45,000 כפול 6% ועוד 15,000 כפול 8.33. זה כל הסכום שמופקד. אוקי? מחשבים את כל הסכום. וממנו אני לא מוריד את ה-2,666 שראינו קודם. אני מוריד את הגבוה מבין 2,666 למה שהופקד בותיקה. כאילו, אני על החלק של הותיקה לא מתחשב אבל על כל מה שמעל הותיקה אני כן אקח בחשבון. ולכן 2,666 מול 2,700, אני אקח 2,700. וההפרש יהיה 1,250 שקלים. במקרה הזה, בדוגמא הזאת אנחנו נגיע לאותה תוצאה כמו שאת אמרת, אבל בדוגמא אחרת שבה הקרן הותיקה תהיה קצת יותר נמוכה, אז כבר זה לא ילך ככה כי אז את תפגעי בו מכיוון שאת צריכה לתת לו את ההגנה של הקרן הותיקה. אז זאת הדרך לבצע את החישוב. מחשבים את הסכום שהופקד בפועל ומורידים ממנו את הגבוה מביניהם.

לכן לשאלת מי ששאל פה, זה חייב להיות מעודכן בתכנת שכר. אתם חייבים להזין. אתם לא מזינים בתכנת שכר איזה סוג של הפקדה זאת? אתם חייבים ותכנת השכר חייבת לדעת למשוך למעשה את החישובים.

שאלה מהקהל: אבל קרן ותיקה היא לא נלקחת בחשבון.

היא לא נלקחת בחשבון אבל היא כן נלקחת בחשבון לצורך הרובד השני. אם אתה תגיד: "היא לא נלקחת בחשבון" אז אתה תיקח את ה-15,000, תגיד 15 נמוך מ-32, תן לי פטור. לא. זהו, היא לא נלקחת בחשבון אבל היא תופסת מקום ואז ההכנסה השניה נכנסת לצורך הזה. זה כמו שיש לך שתי עבודות ולצורך העניין העבודה הראשונה אין עליה מס, אבל היא נלקחת בחשבון לצורך התיאום מס. פחות או יותר אותו דבר. האם זה ברור רבותי?

דוגמא 5, בן אדם עבד 10 שנים, השכר האחרון שלו 38,000 שקל. הסכום העומד בקופה נכון ליום הפרישה 300,000. המעביד רוצה להשלים את סכום הפיצויים ומפקיד בקופה שמונים אלף. מה דין ההפקדה הזאת? ההשלמה של העשרים פטורה. אני יכול עד 320,000 נכון? אני יכול עד 32,000 שקל. השכר הוא 38, אני יכול עד 32,000 כפול 10 שנים. אז ההשלמה של העשרים אין בעיה איתה. שימו לב, ההשלמה של ה-60,000 מחויבת בשווי מלא במועד ההפקדה. זה המון כסף, זה כמובן מעלה את המחשבה האם כדאי או כדאי לא לבצע בכלל את ההפרשות האלה ופשוט לשלם לעובד בפרישה שלו את השישים אלף כדי שיוכל לעשות פריסה, לעשות משהו. תחשבו, אותם 60,000 האלה, היום הוא משלם עליהם מס מלא, מס שולי ונגמר הסיפור. והוא גם במס שולי של 50%. אם ישלמו לו את הסכום הזה בפרישה תחת קוד 1 אז קודם כל הוא יוכל את הסכום הזה לפרוס אותו בהכנסות נמוכות יותר. יוכל לשלם עליו מס נמוך יותר ולכן לא כדאי לבצע את ההפרשות האלה. רבותי, האם יש שאלות על הנושא הזה? רצף קצבה ושווי פיצויים זה שני נושאים מאד חשובים בפרישה והם עברו כאן בחקיקה מאד מאד משמעותית בשנה הזאת. אם יש שאלות בבקשה.

נמשיך לחוק פנסיה חובה לעצמאים. חוק פנסיה חובה לעצמאים פחות נוגע אליכם. יש פה גם עצמאים, נכון? פחות נוגע לחשבי שכר, יותר נוגע לעצמאים. החוק נכנס בינואר. ב-1 לינואר 2017 כשהמהות של החוק בעצם היא לתקן איזשהו עיוות שהיה פה לאורך הרבה מאד שנים. העיוות שהיה כאן לאורך הרבה מאד שנים הוא המקום שבו העצמאים שהם אלה שיזמו את חוק פנסיה חובה לשכירים, הם בסוף, חוק פנסיה חובה בסוף קיבלו חוק פנסיה חובה לשכירים ונשארו בלי שום דבר.

בינואר 2017 תוקן החוק ונקבע כך: פנסיה חובה לעצמאים, הפרשות מינימאליות, שימו לב 4.45% עד למחצית השכר הממוצע במשק ו-12.55 ממחצית השכר הממוצע ועד לשכר הממוצע במשק.

זאת אומרת, הסכום היום הוא סדר גודל של 820- שמונה מאות ומשהו שקלים. זה הסכום למי שיש לו הכנסות שהם מעל עשרת אלפים שקל. יש קנס מינהלי למי שלא עומד בתנאים, עומד היום על 500 שקלים.

איך אפשר בעצם לדעת אם אני עצמאי אם יהיו לי רווחים כאלה? כי יכול להיות שבכלל אני מסיים את השנה בהפסד. אז כדאי לעשות הערכה כמו שעושים הערכה בסוף שנה של כמה כסף להפקיד לקופות גמל. תעשה הערכה כמה הרווח שלך ובהתאם לזה תשלם. הגדלת הטבות מס לעצמאים, תוספת של חצי אחוז בפנסיה, שזה אין לי מה להגיד על זה, הסכום הוא כל כך קטן ביחס לכמות המלל והדיבורים שנכתבו על זה. זה תוספת של עוד חצי אחוז לתקרת הזיכוי שעצמאי מקבל. במקום 16, 16.5%. משמעותית כספית אין לזה משמעות.

מנגד יש כאן משמעות מאד לתנאי הזה: ביטול התנאי ל-2.5% הראשונים. איך מחושב היום, איך חושב עד היום לקרן השתלמות לעצמאים? יש פה יועצי מס אמרנו? יש או אין? אין הרבה. בעיקרון מה שנעשה זה שה-2.5% הראשונים לא קיבלו כלום ורק על החלק מעל ה-2.5 הם קיבלו הטבות. זאת אומרת שעצמאי היה צריך להפקיד 7 כדי לקבל הטבת מס של 4.5. החוק פה ביטל את הדרישה ל-2.5 שהולכים לאיבוד ובעצם הוא אומר: תפקיד ישר את ה-4.5 תקבל הטבת מס. הטבה משמעותית לעצמאים. דרך אגב, אני מזכיר, מקלט מס לעצמאים מבחינת רווחי הון, עצמאי שמפקיד כל שנה 18,000 שקל בקרן השתלמות לעצמאים פטור ממנה ממס על רווחים. אוקי? בלי קשר לגובה הניכוי והזיכוי שהוא מקבל. דיברתי קודם על פנסיה חובה ואז עברתי לקרן השתלמות.

שאלה מהקהל: פנסיה חובה.

כל תכנית פנסיה שהיא. אין לך בעיה. עכשיו תשימו לב לדימיון.

שאלה מהקהל: בן אדם נחשב כעצמאי ו(לא ברור).

תכף יהיה שאלות- תשובות כאלה אז נדבר על זה.

שאלה מהקהל: מה האחוזים בקרן השתלמות?

הוא מקבל 4.5% עד תקרה. תקרת ההכנסה שלו עד 260,000 עד כמה שאני זוכר, 258,000 או ההכנסה שלו כפול 4.5%. החוק לחיסכון וסיוע לעצמאים, שימו לב, הכספים יוגדרו ככספי תגמולים אולם שליש יסווג כייעודי לאבטלה. בעת סגירת העסק יוכל העצמאי למשוך את הנמוך מבין הסכום הייעודי למה? שנות העבודה כעצמאי כפול ההכנסה המבוטחת עד תקרת הפטור. פעם ראשונה שלמעשה יש פה משהו שהוא בעצם כמו פיצויים לעצמאי.

הם אומרים את הדבר הבא: אתה צברת בקופה הזאת, זה תגמולים, צברת בקופה 900,000 שקל. עכשיו אתה נאלץ לסגור את העסק, אתה תוכל למשוך או 300- שליש, או מספר שנות העבודה שלך כפול 12,200 והסכום הזה יהיה פטור ממס ואתה תוכל במשך החיים שלך פעמיים לסגור עסקים כאלה ולקבל את הסכומים האלה פטורים ממס. שינוי בביטוח לאומי, גם השתנה פה, ואני עובר לשאלות ותהיות.

מה קורה כשיש מישהו שהוא גם שכיר וגם עצמאי? כמה הוא מפקיד? נניח שהוא שכיר שמקבל 5,000 שקל משכורת והמעביד מפריש לו ביחד איתו לפי חוק פנסיה חובה 18.5% אוקי? האם הוא צריך לבצע, ואם כן, כמה הוא צריך לשלם עוד בתור עצמאי? והתשובה היא: "הוא לא צריך". כי אתה אוסף את הסכומים של העובד והמעביד ביחד, זה עובד גם על שיטת הסכומים. קח את ה-5,000 תכפול ב-18.5% תגיע ל-900 שקלים. זה מעל השמונה מאות ומשהו, גמרנו. לא צריך להפקיד בתור עצמאי. אז צריך לדעת את זה, גם שכיר וגם עצמאי. 2, האם החובה חלה על עצמאי שכבר מקבל פנסיה?

שאלה מהקהל: סליחה, אפילו שהוא עובד בשתי מקומות גם?

לא משנה איפה הוא עובד, כמה הופרש.

האם החובה חלה על עצמאי שכבר מקבל פנסיה? לדוגמא, פרשתי מצה"ל, יש לי פנסיה צבאית. עכשיו פתחתי עסק, אני מוכר בייגל'ה ביפו. האם אני צריך בתור עצמאי עכשיו להפריש כשיש לי כבר פנסיה. יש לי פנסיה צבאית של 13,000 שקל. האם אני עדיין צריך לפתוח פנסיה לעצמאים? התשובה היא כן, אין בזה היגיון לדעתי אבל התשובה היא כן, מחייבים. אין הבדל אם יש לך פנסיה או לא. האם ניתן להפקיד מעל הסכום הנדרש? כמובן. מה דינו של הסכום הייעודי לאבטלה?

 רבותי, נוסחת הקיזוז זה הנוסחה שיש לה תכונות טובות מאד שאף אחד לא זוכר אותה דקה אחרי שלמדתם אותה, אבל הרעיון הכללי הוא שיש לי פטור שמגיע לי על הפנסיה, ויש לי פטור שמגיע לי על הפיצויים ואם אתם זוכרים, הפטור הזה פוגע בפטור השני. נשאלת השאלה, האם המשיכה, סגרתי את העסק שלי, האם זה פוגע לי גם בפטור על הפנסיה? התשובה היא כן, זה גם כן יורד לי מהסל פטור על הפנסיה, זה נחשב כהיוון לכל דבר ועניין. ויש לנו כאן הגדלה נוספת של זיכוי ממס של חצי אחוז שניתנת לעצמאים.

מכיוון שאתם נראים לי מאד חדים היום אז דוגמאות מספריות כאלה ילכו לאיבוד תוך שניה אחת. הרעיון הכללי הוא שיש הטבת מס שמגיעה, שניתן להפקיד היום עד 16% מהתקרה לגבי כל אחד, אם יש לך הכנסה מעסק, אתה זכאי לעוד חצי. אז אני אלא אלאה אתכם בחישובים כי באמת אין טעם. אני רק רוצה להראות לכם את המשמעות הכספית לשניה שתבינו על מה דיברו, כמה התווכחו שנה שלימה, כמה זה שווה הכסף הזה בפועל.

בואו נראה, יש כאן דוגמא על בן אדם עצמאי שמפקיד כסף, מה הזיכוי שהוא יקבל? אז יש לו זיכוי שהוא היה מקבל תמיד, אוקי? ויש כאן זיכוי נוסף שהוא יכול לקבל עכשיו עוד חצי אחוז, זאת אומרת שהוא מקבל עוד במקרה הזה עוד 900 שקלים זה לא הזיכוי. זה שנה וזה לא הזיכוי, זה התקרת זיכוי שאם את רוצה לדעת כמה כסף זה את צריכה לכפול את זה ב-35%.

זאת אומרת שבעצם במקרה הזה החוק הזה מדבר על 900 שקלים כפול 35% בואו נעגל, נהיה לארג'ים, אלף, אנחנו מדברים על 350 שקל בשנה. 350 שקל בשנה, לא בחודש. בואו נראה עוד דוגמא כזאת, הנה יש לו כבר 200,000 שקל, והוא מקבל פה זיכוי והזיכוי הנוסף, זה הזיכוי הרגיל, אוקי, ויש לו כאן מהמגבלה, טוב יוצא לו עוד איזשהו סכום שמגיע אפילו במקרה הזה לפחות ממאתיים שקלים. זאת אומרת שבעצם בשורה התחתונה, הפטור הזה במקסימום שלו יכול להגיע ל-200,000 כפול 0.5% כפול 35%. הוא יכול להגיע ללא יותר מ-350 שקלים בשנה, זה הסיפור. אז פה זה מבחינתי קשקוש. לעומת זאת קרן השתלמות לעצמאים זה בהחלט בהחלט משמעותי, הטבה משמעותית. שאלות רבותי.

שאלה מהקהל: מי שמרוויח עצמאי 5,000 ש"ח, הוא מפקיד בקרן השתלמות 18 בשנה אז הוא פטור?

נכון מאד. הפקדה לקרן השתלמות לעצמאים, אין קשר בינה לבין הניכוי שאת מקבלת מבחינת רווחי הון. אוקי? אם הוא מרוויח 5,000 והוא מפקיד, אז הוא לא יקבל הטבות מס בגין ההפקדה, אבל הסכום שמופקד בקופה יהיה פטור מרווחי הון כל שנה 18,000 שקלים. אוקי? יש לעצמאים כל שנה מקלט מס של 18,000 שקלים בקרן השתלמות לעצמאים בלי קשר לרמת ההכנסה שלהם. שאלות

שאלה מהקהל: אם אתה מרוויח 5,000 שקל, אין לך 18,000 שקל להפקיד.

חסך ממקומות אחרים. לא יודע קיבל ירושה. אוקי? שם אותה בבנק ומשלם עליה. אבל את צריכה להיות בעלת עסק כמובן בשביל הדבר הזה.

חוק פנסיה חובה לשכירים, אתם מכירים כבר את ההפקדות 18.5, זה התחיל אם אתם זוכרים ב-0.33 ואפשר נקודה לא יודע מה, וסכומים מגוחכים והנה אנחנו עומדים היום על 18.5% של הפקדות. משמעותי מאד. וכמו שאתם רואים אפרופו כמו שדיברנו קודם, הפקדה לפיצויים נשארת פה על שישה אחוז. זאת אומרת שלעניין השוואים יהיה צריך או לפתוח את הקופה המשלימה של ה-2.33 או לשלם אותו בפרישה.

טוב, בואו נדבר על קופת הגמל להשקעה, מה זה קופת גמל להשקעה? מהי קופת גמל להשקעה ואיך אנחנו בעצם מושפעים ממנה ואולי איך זה אולי משיק לעבודה שלכם בתור חשבי שכר? אז כדי להבין מה זה קופת גמל להשקעה, צריך להבין קודם כל מה זה קופת גמל רגילה.

אם אני מפקיד לקופת גמל רגילה היום, הכסף כל כולו הולך לפנסיה. נכון? אם אני מושך את הכסף לפני הזמן, אני צריך לשלם עליו 35% או המס השולי, כגבוה מביניהם. זה אפילו יותר מ-35%. בואו נניח 35%. מה זה גורם היום לבן אדם בן שלושים היום? האם זה מעודד אותו לבצע הפקדה לקופה הזאת? ברור שלא. הכסף על העץ.

אתה מפקיד אותו היום, בגיל 67 תוכל להוציא אותו. כל דקה לפני שאתה תוציא אותו מה יקרה? אתה תשלם עליו 35% מס. והדור היום מה הוא מחפש? כאן ועכשיו, הכל פתרונות מיידיים, נכון? את הקופת גמל הזאת אם אני לא יכול להזמין באינטרנט תוך דקה, אז היא לא מעניינת אותי, אל תדבר איתי עליה. לכן המוצרים האלה לא אטרקטיביים והם גם לא אטרקטיביים מסיבה נוספת.

אם השכר שלי הוא 12,000 שקל והמעביד מפריש לי על כל ה-12 לפנסיה, אז אם אני אלך עכשיו ואביא כסף מהבית ואפקיד אותו לבד לקופת גמל, אני לא אקבל כבר הטבות מס, נכון? כי כל ההכנסה שלי כבר מבוטחת. אז אני לא אקבל הטבות מס. אז גם אני לא אקבל הטבות מס וגם נכון, זה קצבה מוכרת בהמשך, נעזוב את זה.

גם אני לא מקבל הטבות מס וגם אתה מדבר איתי על משיכה עד 67 ולכן מה שקרה זה שכל החיסכון לטווח הזה נקבר. אנשים הפסיקו להפקיד את הכספים. מנובמבר 2016 המדינה הבינה שהיא צריכה לעודד חזרה הפקדות לתכניות האלה, מה שנקרא להחיות אתה קופות גמל של ה-15 שנה של פעם. ולכן יצרו את הקופת גמל הזאת, קופת גמל להשקעה.

מי שמכיר, מן הסתם יש פה חבר'ה שיש להם ילדים מתחת לגיל 18, נדרשתם על ידי ביטוח לאומי לבחור האם אתם רוצים שהכסף יופקד בבנק בחיסכון או שהוא יופקד בתכנית קופת גמל. זאת הקופת גמל, עליה אני מדבר כרגע. אוקי? אותו סוג.

ויש את זה בכל החברות בילין ובאלטשולר ואיפה שאתם רוצים, אתם יכולים לבחור איפה שאתם רוצים. מה מאפיין את הקופות האלה, בואו נראה: ניתן להפקיד עד 70,000 שקל בשנה. המגבלה היא מגבלה לפי תעודת זהות. זאת אומרת, אם אנחנו חמש נפשות בבית אז אפשר בעצם בשנה להפקיד 350,000 שקלים בשנה. אפשר 70,000 אפשר לעשות את זה במכה אחת, אפשר לעשות את זה בחלקים, איך שרוצים, העיקר זה הסכום. שתיים, דמי ניהול תעזבו, הם לא מה שרשום פה. כל קופה מציעה את הדמי ניהול שלה.

 3, אין הטבות של ניכוי וזיכוי בזמן ההפקדה. אין הטבות, אוקי אז מה הלהיט הגדול? 4, משיכה לפני גיל פרישה ניתנת בכל רגע נתון תוך חיוב של רווח ריאלי של 25% על הרווחים. זאת אומרת בגדול כרגע אין שום הבדל בין מה שכתבתי כאן לבין תכנית חיסכון צמודת מדד בבנק. אין שום הבדל. פה אני לא מקבל הטבה, פה אני לא מקבל הטבה, פה אני יכול למשוך מתי שאני רוצה, פה אני יכול למשוך מתי שאני רוצה. אז מה הפואנטה? הפואנטה היא זאת בסעיף 5, אם אני מצליח להשאיר את הכסף, אתם יכולים לתקן אצלכם, זה לא גיל פרישה, זה גיל 60. אם אני מצליח להשאיר את הכסף לגיל 60 ואני מחליט שאני רוצה את כל הכסף הזה לקבל כפנסיה חודשית, אז כל הפנסיה הזאת תהיה פטורה כולל כל הרווחים שנצברו לאורך כל השנים. זאת אומרת שזה האפיק היחידי שנותן לי פטור ממס על רווחי הון. זה בעצם הפואנטה. זאת אומרת שאם אני היום אומר לעצמי: "רגע, אני עושה חשבון עכשיו שעם המשכורת שלי הפנסיה שלי הולכת להיות 6,000 שקל בחודש בעוד 200 שנה" נכון? את אומרת הלוואי, במקרה הטוב. אני לא יודע כמה יהיה כי אם אני נכנסתי אחרי 2013, אם נכנסתי לפני 2013 אני לפחות יודע שיש מקדם קבוע. אני מאחל לכם אבל אני לא חושב שמי שיושב פה עשו לו תספורת אלא הוא הולך לספר רגיל. ואז אם אנחנו מדברים על כספים כאלה, אז אנחנו מגיעים למצב שעל הרווחים, 25% חיוב מס שקיים לי בכל רגע נתון, אם אני מצליח להתאפק ולהגיע איתו לגיל פרישה, אז אני יכול את הפנסיה הנמוכה הזאת אולי קצת להגדיל בסכום יותר משמעותי. אם אני סתם אקח לדוגמא מצב.

שאלה מהקהל: גם ותיקה וגם?

אין ותיקה וזה, זה קופות גמל חדשות. את שמה עכשיו כסף לצורך העניין 500 שקל לחודש, תעבדי 30 שנה, יצטבר שם סכום, אוקי? נניח 500 כפול 12 זה 6,000 תכפילי את זה ב-30 שנה, 180,000. נצברו שם חוץ מה-180,000 עוד 60,000 רווח. תקחי את כל ה-240,000 ותהפכי אותם לפנסיה, הפנסיה הזאת תהיה פטורה ממס. היא לא נכנסת למדרגות המס בכלל. כמו שכר דירה למגורים לצורך העניין. וה-60,000 שהיית אמורה לשלם עליהם מס, את לא משלמת. עכשיו אם לא בא לך, אין שום בעיה, בכל רגע נתון תשלמי 25% על הרווח. האפשרויות נשארות בידיים שלך. זה מוצר שהדור הצעיר יותר יכול להתחבר אליו. אתה לא קובר אותי עם 35%, כל האופציות פתוחות. וואלה אם הצלחתי ויכול להיות שיהיה לי שווה, אז יהיה לי עוד איזשהו חיסכון כי אמרתי והתחלתי לדבר על זה מקודם על המקדמים וברחתי מזה קצת הצידה, מ-2013 המקדמים הם לא מובטחים, נכון? אתה חוסך כסף ובגדול אין לך שמץ של מושג מה תהיה הפנסיה שלך. כל איזה מדען שיאריך עכשיו עם איזה גלולה את תוחלת החיים מקצר לך את הפנסיה באותה נשימה, נכון? ולכן כדאי לחשוב על אפיק נוסף שמקסימום לא תשתמשו בו, זה כסף אצלכם, זה חיסכון במקום סתם לשים אותו באיזה תכנית.

שאלה מהקהל: יש תשואה מוחלטת פה?

לא. זה פה את צריכה לבחור, את צריכה לבחור באיזה מסלול את רוצה להיות. זה בורסה. את יכולה לבחור מסלול אג"ח שהוא כולו זה, את יכולה לבחור מסלול מושקע, לאלה שיש להם את הביטוח לאומי, מי שמילא פה, אמרו לכם, נכון? תבחר את המסלול שאתה רוצה. סיכון, לא מסוכן, תבחרי מה שאת רוצה. באופן עקרוני, בטווח ארוך הקופות תמיד יתנו יותר. איפה הבעיה תמיד בדברים האלה? בסבלנות. כי כשיש מפולת אז אתה אומר: "אני לא אחכה שזה יתאושש" אתה כבר מוציא ואז אתה מפסיד. שם זה קורה. הקופות האלה קיימות רק מנובמבר 2016 אין לפני זה. אבל הנה, אני רוצה לסיים רגע לפני הפסקה.

שאלה מהקהל: מה הזכות בפטירה?

אין שום בעיה בפטירה, אם הכסף, זאת אומרת יש בעיה הבן אדם נפטר. אחרי שנתגבר על העצב זה הולך ככה, אם הכסף יושב בקופה, הוא עובר ליורשים בלי מס. אם הכסף מתורגם לפנסיה כבר אז גמרנו, אז הכסף הוא כבר לא שלך. ואז חברת הביטוח תתן לך מסלולים. חסכת כסף, שימי לב.

שאלה מהקהל: לכתחילה אתה מייעד את זה לקצבה או ל?

לא מייעד, הכסף הוא שלך. שמת כסף, שימי לב, שמת כסף, הגעת לגיל פרישה, יש לך 400,000. את יכולה להגיד: מתוך ה-400, לא נוגעת בהם. 300,000 תפני לחברת הביטוח תגידי: "תני לי הצעה לפנסיה". חברת הביטוח תגיד לך: על השלוש מאות אלף האלה יש לך פנסיה, המקדם היום הוא 200 לצורך העניין מאתיים ומשהו, משקף את מספר החודשים שנותרו לי לחיות אחרי גיל פרישה. 204, זה רק הולך וגדל כל הזמן לפי תוחלות חיים. קחי את ה-300,000 תחלקי ב-200 יצא לך 1,500 שקל פנסיה. יבחרו לך בתוך זה מסלולים כמו שמציעים לך היום. 240 תשלומים הבטחת תשלומים או 60% לבן זוג או כל המסלולים הרגילים. אם הלכת לעולמך במצב הזה, אז אתה בתוך הביטוח. אם הלכת דקה לפני, זה כסף שלך כמו בבנק, עובר ליורשים בלי בעיה.

שאלה מהקהל: המרצה לפניך אמר לי שלגבי היורשים, הם יצטרכו לשלם מס.

כסף של קופות הגמל פטורים ממס. הם משלמים כרגע בפטירה 15% מס על הרווח. הקרן עצמה פטורה. משלמים 15% מס בלבד על רווחים אבל זהו, זה כעיקרון.

רבותי, זו תכנית לא רעה אבל אני רוצה שניה לפני ההפסקה לחבר את זה אליכם לחשבי שכר. יכול להיות מצב, אני מניח שהוא עוד לא קרה, שמעביד, הבוס שלכם מאד מתלהב מהדבר הזה ויש לו אג'נדה שהוא מאד רוצה שלעובדים שלו יהיה עוד איזה משהו. והוא מעודד את העובדים, הוא לא משלם כסף מכיסו כלום, שום דבר, שלא נבין.

הוא רק אומר: "בואו תפתחו" שכנע את העובד, אומר לו: "תשמע, זה כדאי לך". ואז העובד אומר: "אני רוצה להעביר את זה כבר בהוראת קבע. תן לי 500 שקל כל חודש, 200 שקלים אני אעביר כל חודש דרך התלוש. זה יכול היות מצב כזה, אל תהרגו אותי, אני לא מוסיף לכם עבודה עכשיו. אני אומר שזה יכול להיות סיטואציה כזאת ואתם ערוכים בתור חשבי שכר להבדיל בין הקופה הזאת לבין הקופות הרגילות.

כי הקופה הזאת היא בדיוק כמו מנוי למכבי תל אביב כדורגל או לקאמרי או תשלום לוועד, זה הורדות הרצוניות. אין על זה ניכוי וזיכוי שלא תתבלבלו. מישהו נתקל בבוס כזה? עדיין לא, כולם מבסוטים, סבבה. היתה לי הרצאה אחת מישהי כמעט הרגה אותי פה. אני לא נותן להם רעיונות, אבל אני בכל את רוצה להדגיש, אני לא נותן להם רעיונות אבל אם והיה ועובד פונה והוא רוצה להעביר את זה דרך הזה, הוא יכול, באופן עקרוני זה הורדה רצונית כמו כל דבר, כמו הלוואה כמו כל דבר אחר, זה לא משפיע על השכר בכלל. זהו.

אנחנו ממשיכים, דיברנו על קופת גמל להשקעה, בואו נדבר שתי דקות על פסקי דין שהיו פה בתקופה האחרונה בתחום של מיסוי אחיד. פסק דין ורדה יעל שימו לב, לגברת הזאת יש רק 110 דירות.

שאלה מהקהל: איפה היא גרה?

באחת בהן. היא משכירה אותן ומשלמת עשרה אחוז בהתאם לסעיף 142. עולה השאלה האם היקף הפעילות מגיע לכדי עסק. היא דיווחה עשרה אחוז, מבחינתה זה השכרת דירה למגורים. בית המשפט פוסק שלמרות שמדובר לגבי כל דירה בפעולה פשוטה ואין כל ניסיון להשביח את הדירות ולא נדרש ידע מיוחד, עדיין היקף הפעילות מצדיק מנגנון והיערכות בעלת אופי עסקי ולכן יש לראות בכך הכנסה מעסק.

שאלה מהקהל: פסק דין (לא ברור).

היה הפוך, כן, ואנחנו גם יודעים למה, נכון? לא נרחיב את הדיבור עליו.

הלאה, פסק דין ברנע, אבידן וקרינגל בבית המשפט העליון עלתה שאלה מאד משמעותית האם מענק של אי תחרות הוא מענק פירותי או מענק הוני. בן אדם פורש מהעבודה ומקבל 4 מיליון שקלים אי תחרות. מה דין התשלום הזה? אז יש שאלו לבית המשפט, זה הגיע לבית המשפט העליון. אם זה הגיע לבית המשפט העליון זה אומר שבבית המשפט המחוזי מישהו ערער והתוצאה היא שבמחוזי היו מקרים גם לפה וגם לפה. טענה אחת דיברה על זה שמדובר במס פירותי. הרעיון הכללי, אפשרות אחת, דיון אחד מדבר על המקום שבעצם אתה מכרת את הזכות להתחרות ולכן זה רווח הון, והאופציה השניה היא האופציה של המיסוי הפירותי. בית המשפט העליון פוסק לאור פסיקות שונות בבית המשפט המחוזי נקבע בבית המשפט העליון שיש לסווג את ההכנסה כהכנסה פירותית. לכן לא ניתן יותר, זה לא אובדן כושר עבודה, זה אי תחרות. לא ניתן יותר לקחת את זה ולמלא על זה טפסי רווח הון, משלמים על זה מס פירותי, זה חלק מהפרישה של הבן אדם ממוסה פירותי לחלוטין ובזאת תמה הסוגיה. מס הכנסה רצו גם ככה לתקן את סעיף 3 להוסיף 3יא לפקודה אבל כרגע התיקון לא עבר אבל זה כן עבר.

הפסק דין השלישי הוא פסק דין על נכות. כשאנחנו מדברים על נכות מאה אחוז, מה הנכות הזאת מקנה נכות מאה אחוז? אנחנו יודעים, פטור ממס של סכומים עד 600,000 וכו' וכו'. אני צריך אבל שיהיה לי אישור נכות לפחות של שנה ומעלה, נכון? יופי, שימו לב לפסק דין הזה, אבל שימו לב, הוא במחוזי. האם לצורך קבלת אישור נכות צריך רציפות? לנישום היו אישורי נכות לשנים 2010 ו-12, סך הכל הנכות עלתה על 365 יום. יש לו נכות תשעה חודשים לצורך העניין ב-2010 ויש לו נכות תשעה חודשים ב-2012. ביחד זה מעל שנה. עולה השאלה האם מגיע לו הפטור הגבוה או לא. מס הכנסה אמר כמובן שלא. פה זה 9 פה זה 9 שלום ולהתראות. הגיעו למחוזי אבל אני מדגיש, פקיד השומה סירב לתת, בית המשפט קבע שאין צורך ברצף. אם סך אישורי הנכות עולים על 365 אין דרישה בחוק על רציפות ולכן יוכל לקבל את הפטורים. אבל זה במחוזי. יש פה חוסר היגיון, אני מסכים איתך וגם מס הכנסה חושבים ככה. לכן עמדת מס הכנסה הרשמית לא השתנתה, העמדה של מס הכנסה לא השתנתה, מס הכנסה לא מכיר בפסק דין הזה כי זה במחוזי. אבל אם יש מישהו שייגש עם אותו דבר, יגשו איתו לבית משפט עוד הפעם עד שהתיק הזה אם הוא יגיע לעליון.

מס הכנסה לא מערער, כרגע לא מערער. הוא אומר: "אוקי, הפסדתי לבן אדם אחד, אין בעיה. יבוא מולי הבא בתור אני אגיד לו אותו דבר בדיוק. הוא ירצה, ילך לבית משפט". עד שמישהו יגיש ערעור אולי לעליון ואז תהיה כאן פסיקה משמעותית.

עכשיו אנחנו נדבר על כמה נושאים של מיסוי מיוחד, נדבר קצת על 161 ד' וקצת על הקצבה המוכרת וקצת על בעלי שליטה וקצת על אנשים שעובדים המהלך העבודה. נתן את הדגש, בעלי שליטה אנחנו יודעים את ההגדרה של בעלי שליטה, יש הגדרה גם בעל שליטה ביחד עם קרובו, אז בואו נראה מה ההגדרה של קרוב.

קרוב זה בן זוג, אח, אחות, הורה, הורה, צאצא, צאצא בן הזוג, וצאצא בן זוגו של כל אחד מהם. במילים אחרות כל מי שיושב בשולחן שישי הוא קרוב. והחוק אומר כך, מ-2012, עד 2012 היתה מגבלה שלא ניתן היה. קודם כל נדגיש אולי משהו מאד חשוב לגבי בעלי שליטה, בעלי שליטה הם אנשים רגילים לכל דבר ועניין. זה אומר שכל המגבלות שיש על בעלי שליטה הם לא במישור של בעל השליטה, הם במישור של החברה. לחברה ההוצאה לא תהיה מוכרת, לחברה, בעל השליטה עצמו, ההתנהלות שלו אותו דבר. הוא מושך כספים מקופות גמל לפי כללים רגילים, הוא מקבל ניכוי וזיכוי, כל הדברים אותו דבר. המגבלה היא בחברה. לחברה לא התירו עד 2012 עד התקרה של 12,000 שקל, 12,200 לשנה. החל מ-2012 נקבע שהמגבלה תחול רק על כספי פיצויים.

לכן אתם הרבה פעמים רואים בעלי שליטה שאין להם מספיק צבירות. הכספים יושבים או בקופה מרכזית או שהחברה משלמת בפרישה, מכיוון שההוצאה לא היתה מוכרת עד 2012. התירו 1,000 שקל בחודש כולל פנסיה כולל פיצויים. מ-2012 הוא יכול להפקיד, אפשר להפקיד עד 24,183 7.5% ובנוסף לזה עוד הפקדה לפיצויים של בערך 1,000 שקלים לחודש.

זאת אומרת שההפקדה המקסימאלית שמותרת לחברה בגין בעל שליטה עומדת היום על 2,830 שקלים שזה 24,183 כפול 7.5% ועוד 12,200 חלקי 12. רק שתבינו, לפני שהחוק הזה עבר ההפקדה המקסימאלית כמו שאמרתי היתה 12,200 חלקי 12, 1,000 שקל גם עבור פיצויים וגם עבור תגמולים.

אז יש כאן איזושהי הטבה בנוגע לבעלי שליטה. קרן השתלמות לבעלי שליטה, ההוצאה המוכרת מוגבלת ב-4.5% במקום 7.5. המשמעות: ההפקדה הרלוונטית היא 4.5 ו-1.5 לעובד. שאלה, אם יש בעל שליטה שרוצה להעלות את ההפקדה שלו ל-2.5? החברה, 4.5 זה מה שמוכר לה. הוא רוצה להעלות את ההפקדה ל-2.5, האם הוא יכול? הוא יכול. הוא יכול, הוא ישלם מס רווחי הון אבל הוא יכול. התקנה קובעת שעובד ישלם לפחות שליש ממה ששילם המעביד. 2.5 זה לפחות שליש. לפחות שליש, לא מקסימום שליש.

אז אם המעביד משלם 4.5 והעובד 2.5 אין שום בעיה. רק מה? על האחוז הנוסף הוא משלם מס של רווחי הון בבוא היום כשהוא ימשוך את הכסף. עכשיו אני מגיע לדבר הזה, כדי להבין את הטופס הזה שהוא בעיני הטופס הכי חשוב בנושא של פרישה, כדי להבין את הטופס הזה 161ד' אני צריך לחזור איתכם קצת אחורה על הנושא של נוסחת הקיזוז כדי שנדבר כולנו באותה שפה, אחרת אין שום ערך לדבר הזה. אז בואו נעבור רגע לפה וננסה להסביר כמה שאפשר במילים פשוטות את הדבר הזה. אנחנו יודעים שבן אדם פורש מהעבודה, הוא יכול לקבל תקרה של 12,200 כפול שנות העבודה, נכון? אבל כשהוא יוצא לפנסיה הוא מקבל איזשהו סל פטור לפנסיה לכל החיים. מה זה הפטור הזה? אם נניח הפנסיה שלו היא 12,000 שקל ויש לו פטור של 2,000 שקלים, מן הסתם הוא ישלם מס של 10,000 שקלים. מה זה 2,000? סתם קבעתי מספר שרירותי. מהו סל הפטור האמיתי שמקבל כל אחד היום? הוא מקבל אותו לפי חישוב של אחוז מסוים שעומד על 49. למדתם בקורסים למיניהם, יש פה כמה שסיימו לא מזמן הבנתי. 49% כפול תקרה של 8,360 נותן לי 4,096 שקל פטור לחודש. מה יקרה בהמשך הדרך עם הפטור הזה? אנחנו יודעים שהוא אמור לעלות. לקחו את הסכום הזה, הכפילו אותו באיזה מקדם תוחלת.

שאלה מהקהל:  לא 4,106?

4,106 היה בשנה שעברה. התקרה ירדה ל-8,360 אז 4,096. זה כפול זה נותן מספר שעומד היום על 737,352 מה משמעות המספר הזה? הוא אומר כמה פטור מגיע לי בפנסיה מהיום שאני אגיע לגיל פרישה ועד סוף ימי חיי כשבעצם מס הכנסה קבע בשבילי כמה אני הולך לחיות. 180 חודש, אבל לא לדאוג. לא מחכים לי בגיל 82 עם גרזנים.

אם אני בחרתי במסלול, יהיה לי פטור שהוא ירוץ עד סוף ימי חיי. עכשיו מה בגדול אני רוצה מהחיים שלכם? נשאלת השאלה. אני רוצה לומר את הדבר הבא: יש לי פטור מסוים על הפיצויים שהוא 12,200 כפול מספר שנות העבודה. ויש לי פטור לכל החיים שמגיע לי על הפנסיה. יש לי פטור על הפיצויים ויש לי פטור על הפנסיה. באופן עקרוני זה נהדר, יש לי גם את הפטור הזה וגם את הפטור הזה. יופי. בישראל אין גם וגם, זה בנורווגיה, לא פה.

בישראל הפטור הזה יורד מהפטור שמגיע לך על הפנסיה. זאת אומרת, כל שקל פיצויים שאתה לוקח פטורים ממס, יש איזה מנהל חשבונות קטן שרושם לך, וכשאתה תגיע לגיל פרישה הוא יגיד לך: "אתה זוכר שלקחת את הפיצויים פטורים? אין בעיה, אני מוריד לך את זה מהפנסיה". זה מביא אותך למקום שאתה לא מקבל החלטות אוטומטיות כמו פעם. אתה לא מקבל החלטות של: יאללה, אני מושך את הפטור וזהו. יכול להיות שלא כדאי, יכול להיות שכדאי לך להשאיר את כל הכסף לפנסיה ולקבל פנסיה גבוהה יותר ופטור גבוה, יכול להיות שלפעמים אפילו כדאי לך לשלם מס על הפיצויים. יכול להיות שכדאי לך לשלם. תגיד: "מה, אני דפוק? לשלם מס על הפיצויים?" יכול להיות שכדאי לי לשלם.

בואי אני אספר לך סיפור על מישהי שכדאי לה לשלם באמת. אני אספר לך סיפור על לקוחה אמיתי, הבחורה בת 40 בערך פרשה מהעבודה אחרי 7 שנות עבודה ומגיע לה פטור כמה? 7*12? 84,000 פרשה בראשון בינואר, הגיעה אלי היתה אחרי הרבה מאד שנים בהייטק. היא אמרה לי: "תקשיב, עבדתי. אני לא ראיתי את המשפחה. יש לי ילדים 4, שניים מתוכם אני לא בטוחה שאני יודעת איך קוראים להם" מה עושים? אני רוצה שנה להיות בבית, אני לא עובדת בכלל. אז כשישבנו, אז אמרתי לגברת: תשלמי מס על כל הפיצויים. למה? כי באותה שנה חיכינו שהשנה תיגמר, הגשנו דו"ח וקיבלנו את כל הכסף בחזרה. אבל אז לא פגענו פה בפטור על הפנסיה ולא אמרתי את הדבר המרכזי, שכל שקל שאני לוקח כאן יורד לי 1.35 פה. יש לי קנס פה. אם אני לוקח 100,000 פה, מורידים לי מפה 135. מס הכנסה סופר כמה שנים אחורה? 32 שנים. 32 שנות עבודה דרך אגב.

אם באמצע טיילתי ובאמצע הייתי מובטל ובאמצע פתחתי עסק עצמאי זה לא נחשב. 32 שנות עבודה הוא סופר לי בפינצטה ומוריד לי. ואז יכול להיות מצב שהקנס הזה יכול להיות שווה הרבה מאד כסף ואתה תקבל החלטה שאתה מעדיף לשלם אפילו מס כדי שיהיה לך יותר בהמשך. כמובן שזה סוג של הימור של תוחלת חיים, נכון?

מגיעים אלי הרבה אנשים ואני יכול להגיד לכם שהבחירות הם בכל הכיוונים. יש כאלה שאומרים: "אני לא אכפת לי. אני רוצה שיהיה לי נטו יותר גבוה. נשלם היום מה שנשלם, שיהיה לי יותר". ויש כאלה שאומרים: "עזוב אותי מהשטויות האלה, תביא לי את הכסף עכשיו, לך תדע מה יקרה". הכל פתוח.

מה שחשוב שתדעו, שזה יורד מזה והסל הזה בעצם הוא סל שבו אני, הוא מתחלק לי לשלושה חלקים. חלק ראשון זה הפיצויים שמשכתי אם משכתי. חלק שני זה סכום שנקרא היוון. זה כל משיכה של כסף קצבתי אני יכול בעצם אבל זה יורד לי מתוך הסל הזה. ומה שנשאר הוא פטור על הפנסיה.

ובהגיעך לגיל פרישה אתה צריך בעצם למלא את הטופס הזה שאני מראה לכם שם, ובטופס הזה לקבל החלטה איך אתה רוצה לסדר את העיגול הזה. ומה שאתה תקבל, ההחלטה שאתה תעשה היא החלטה שתהיה לכל החיים בלי אפשרות לשנות. צריך לדעת, צריך להתייעץ, צריך לחשוב ולא לשלוף סתם דברים מהמותן.

החוק הוא נורא מורכב, מינואר 2012 נכנס חוק חדש. יש הרבה אנשים שהפנימו אותו, יש הרבה שהחליטו שהדרך הכי טובה להתמודד עם החוק המסובך היא פשוט להתעלם ממנו ולהמשיך להתנהל כרגיל אבל אז זה עולה ביוקר ללקוחות שלהם. אז צריך לשים לה. הפיצויים עולים 1.35 ההיוון לא ופטור על הפנסיה. ואני צריך לקחת את כל החבילה הזאת ולהחליט איך בא לי. לדוגמא, אתן לכם סתם דוגמא קטנה, נניח שהפנסיה שלי 5,000 שקל. אם הפנסיה שלי היא 5,000 שקלים אני לא צריך פטור, ואני לא מתכוון לעבוד, אוקי? יצאתי לגיל פנסיה, מה אתה רוצה לעשות? אני רוצה להיות עם הנכבדים והנינים. אוקי, אז על 5,000 שקל לא משלמים מס, נכון? מה עוזר לי פטור על הפנסיה? עדיף לי לנתב את זה לפה. זאת אומרת, יש כאן שיקולים כאלה או אחרים מכל הכיוונים של מצב בריאותי, של העדפות אישיות, של גובה הפנסיה, של גובה ההכנסות. 5,000 בלי קשר לפטורים, גבר לא משלם על 5,000 שקלים מס ואישה לא משלמת על 6,000 בגלל נקודות זיכוי. אז אם יש לי פנסיה של 4,000 שקל אני משלם עליה מס? לא. אז מה אני צריך לשמור פטור על הפנסיה אם אני לא משלם מס בכלל. זאת אומרת, אני צריך לדעת לעשות את זה ואני אומר לכם בצורה חד משמעית, אין פיתרון בית ספר. זה לא זה, כל בן אדם.

שאלה מהקהל: פטור על הפנסיה זה רק מעל (לא ברור)?

אלא אם כן יש לך עבודות אחרות. אמרתי, אז זהו, אם את עובדת נניח יש לך, את מגדלת עיזים ויש לך הכנסה של 30,000 שקל מהעיזים, אז גם אם יש לך פנסיה של 2,000 שקלים, תשלמי עליה 35% מס אז את כן צריכה את הפטור. הכל שאלה, וזה מאד אינדיווידואלי וההחלטות מתקבלות פר בן אדם.

אז אחרי שלכאורה הבנו מה שאמרתי, בואו נראה את הטופס ונראה מה המשמעות שלו. אתם מכירים את 161 ואת 161א' אבל בפרישה הטופס הכי משמעותי היום הוא דווקא 161ד'. 161ג' זה טופס אחר שהוא פחות רלוונטי כרגע. טופס זה ימולא על ידי עובד שהגיע לגיל הזכאות. זאת אומרת, אין טעם, פורש שפורש בגיל.

בואו נתחיל קודם בשאלה, תמיד אני שוכח את זה כשאני מלמד חשבי שכר. לא באחריות שלכם, זהו. בזה הרגע עשיתי טעות של מרצה מתחיל, איבדתי חצי כיתה כבר. אוקי? דבר איתנו בנושא הבא. אבל בכל זאת, זה לא באחריות שלכם וגם הוא ימולא על ידי עובד שהגיע לגיל הזכאות.

גיל הזכאות זה המאוחר מבין גיל פרישה לגיל בו התחיל לקבל קצבה. זה אומר שבעצם פורשים שלכם שעוזבים עבודה בגיל 40-50 זה לא רלוונטי. לא רלוונטי בכלל. זה רלוונטי רק לאלה שבגיל פרישה. עכשיו הטופס נקרא בקשה לקיבוע זכויות. זאת אומרת שאני לוקח את העיגול הזה שדיברתי עליו ואני הופך אותו לקבוע, זהו. עכשיו אני אומר: "טוב, מה הבעיה? אני אמלא את זה כבר לבד באיזושהי צורה וזהו". תשימו לב מה מס הכנסה כותב כאן: "ידוע לי כי לאחר תום תקופת השינויים, 90 יום מיום תחילת הבקשה, לא אוכל לשנות עוד את החלטתי". זאת אומרת, יש לך טופס, מילאת אותו, לא חשבת על זה כמו שצריך, התחרטת אחרי 90 יום, אבוד לך. זה כבר קיבוע, זה כבר התמונה שרצה לכל החיים ואם לצורך העניין יש לך 200,000 שקלים שיושבים ומחכים שתמשוך אותם ומנגד הפנסיה שלך היא 4,000 ורצית את הפנסיה, זה לא יעזור לך, שם תשלם מס ופה לא. דבר נוסף שימו לב, כשאני פורש מהעבודה אני יכול לגשת למס הכנסה והם יעזרו לי עם 161א' הרבה פעמים, נכון? שימו לב מה כתוב פה  לגבי הטופס הזה: "אני מאשר את בקשתי לאחר שהבנתי את המשמעויות וההשלכות. לא קיבלתי עצה או הכוונה מפקיד שומה".

מס הכנסה קיבלו הנחיה: "אתם בזה לא עוזרים. תתנו לבן אדם את הנייר, שילך להתייעץ". אתם לא יכולים לקחת אחריות, אחר כך הוא יגיד: "הפקידה שמה אמרה לי ועכשיו דפקתם לי את כל החיים", לכן צריך לשים לב לזה. עכשיו, מה עושים בטופס הזה? ממלאים פה בלבלבלה איפה פרשתי ממקומות קודמים וכל מיני כאלה כי אמרנו שסופרים 32 שנה אחורה. וכאן מגיעים הסעיפים היותר משמעותיים. בסעיף 7 אני בעצם יכול לבקש לשמור לי סכום מסוים, יש לי, פתחו לי קופת גמל פסגות גדיש, יש לי שמה 100,000 שקל שאני רוצה להוציא אותם. אני יכול כאן לבקש להוציא את הכסף הזה כל עוד יש לי פנסיה מינימאלית של 4,405 שקל. סעיף 8, אני מבקש אחוז הפטור, כתבתי לכם פה 49%, בשנה הבאה זה עדיין 49. זה היה 35, זה עולה בהדרגה. ב-2020 זה עולה ל-52% וב-2025 זה עולה ל-67%. בכפוף ל. ולכן אני צריך להודיע מראש איך אני רוצה שהפטור הזה יוגדל ואני כותב את זה כאן. מה שאני מנסה להגיד זה שהטופס הזה מאד משמעותי, מאד חשוב וצריך, אתם חשבי שכר רק צריכים פורשים בגילאי פרישה, אתם צריכים להגיד להם שהם חייבים למלא את הטופס. כי אני נתקל בהמון אנשים, הם לא ממלאים את הטופס, הם לא מקבלים את הפטורים והם בטוחים שהכל טוב ויפה. והם לא יודעים שאפשר לחסוך להם הרבה מאד כסף. אז אני חוזר, גיל פרישה זה הגיל הרלוונטי.

שאלה מהקהל: מה זה גיל פרישה?

67 גבר 62 אישה, תעכבי, יש וועדות, יש כל הזמן מריבות על הגיל פרישה הזה. כרגע זה 62 עדיין.

שאלה מהקהל: ואם פורשים אחרי 67 זה הגבוה מביניהם, לא?

גיל הזכאות הוא הגבוה מביניהם, הגבוה מבין גיל פרישה לגיל בו התחלת לקבל קצבה. עכשיו כאן משהו שהוא קשור לאותו דבר וגם את זה אנשים לא יודעים. אני לא ארחיב על זה את הדיבור. אני באמת אגיד פה בצורה מאד פשוטה, יש לכם אנשים במצב הזה, תשלחו אותם לייעוץ כי אפשר לחסוך להם המון כסף.

על מי אני מדבר? אני מדבר על אלה שעובדות ובמקביל מקבלות כבר פנסיה. זה קורה הרבה אצל נשים. לדוגמא, מה שאני נתקל הרבה, פורשות של קופת חולים כללית או תעשייה אווירית, אוקי? היא מגיעה לגיל 62, היא ממשיכה לעבוד עד גיל 67 והיא מתחילה כבר לקבל פנסיה מהקרן פנסיה. אז נוצר מצב שיש לה משכורת של 20,000 ופנסיה של 4,000 או 5,000 שקל ואז כמה מס היא משלמת על הפנסיה הזאת? זו עבודה נוספת, נכון? תיאום מס רגיל. אז היא משלמת 35% מס.

עכשיו, עם הטופס הזה שהראיתי קודם אפשר לחסוך לה מאות שקלים נטו בחודש שפשוט היו יורדים לטמיון. הטופס הזה מאפשר לי, שימו לב, אתם רואים פה בסעיף 5? "לאחר פרישתי ממקום העבודה בכוונתי למשוך מענק פטור בגין השנים שקדמו לגיל הזכאות" ואני כותב כמה. זאת אומרת, אותה גברת יכולה לעשות את הקיבוע שדיברנו עליו קודם, להגיד מראש כמה היא רוצה לשמור לעתיד לפיצויים פטורים ולהתחיל לקבל על ההפרש פטור כבר עכשיו כשהיא משלמת מס מאד גבוה.

אפשר לעשות המון המון דברים, אני לא אהרוג אתכם עם זה, תשלחו לייעוץ. המון כסף, המון. אז בואו נדבר על הנושא הבא, הקצבה המוכרת.

מה זה קצבה מוכרת? דיברתי על זה במילה קודם. בואו תגידו לי אתם, מה זה קצבה מוכרת? זה כל המקומות ששילמתי עליהם מס בעבר ועכשיו בפרישה אני בעצם מקבל בחזרה בצורה כזו או אחרת. עכשיו, הקצבה המוכרת הזו מחולקת לשלושה חלקים. עד שנת 2000 לא היתה קצבה מוכרת, לא היה בחוק דבר כזה שנקרא קצבה מוכרת. משנת 2000 עד 2012, עד ה-1.1.12 יש קצבה מוכרת בחוק ובגדול בפרקטיקה אין.

אוקי? ברמות הכנסה מאד גבוהות, מעל 70,000 רק אפשר מה לדבר. מ-2012 יש כבר לכולם. וכשאני אומר לכולם המשמעות היא כזאת: לקחו לכם מס, וזה יכול להיות רלוונטי לכל אחד, תלוי ברמות השכר שלו.

לקחו לכם מס בשכר, אתם תוכלו לקבל על הקצבה במוכרת פטור ממס שהוא בנוסף לפטור שהראיתי קודם. אז אם אתם יושבים פה: "מה הוא רוצה מהחיים שלנו?" אז בואו נגלגל את זה רגע לבוסים שלכם. אוקי? תחזרו הביתה תגידו: "תקשיב, ישבתי בהרצאה, לא הבנתי הרבה. אבל יש משהו שכדאי לך לדעת, יש לך כסף שמחכה לך בגיל פרישה שאתה פשוט תתכופף ותרים אותו". מהו אותו כסף? אתם זוכרים את סעיף 47, 45א'? זוכרים משהו מהסעיפים האלה?

תגובה מהקהל: זיכוי.

מעבר לזה אתם זוכרים משהו מהסעיפים האלה? אלה סעיפי הסנפג'ט, הם תוך יום נמחקים מהזיכרון. אז מה יש בסעיף הזה? הסעיף הזה קובע תקרות שבהם יש הטבות לקופות גמל. והתקרה לגבי שכיר, מה שיורד לכם מהמשכורת, עומדת היום על 8,700 כפול 7% שזה בערך 600 שקל לחודש.

זה אומר שאם יש בן אדם שמרוויח משכורת של 25,000 שקל לחודש והוא משלם 6% מכיסו, הוא משלם בעצם 1,500 שקל. אבל מס הכנסה נותן לו הטבה על כמה? על 600 מקסימום. ההפרש, ה-900 שקלים זה קצבה מוכרת. ואת ההפרש הזה אם הוא ידע להציג את הדברים כמו שצריך למס הכנסה בבוא היום, הוא יוכל לקבל עליו פטור.

בואו נלך עם הדוגמא הזאת עד הסוף. הגענו ל-900, תרשו לי לעגל את זה לאלף, בסדר? נניח שהעובד עובד 20 שנה באותו שכר באותו זה שום דבר לא משתנה, מדד 0 הכל אותו דבר. 1,000 שקל לחודש זה אומר 12,000 שקל לשנה. עבד 25 שנה. 12,000 שקל לשנה כפול 25 זה אומר שיש לו 300,000 שקל קצבה מוכרת. מה הוא עושה איתה עכשיו? כשהוא יקבל פנסיה של 12,000 שקל מאיפה שהוא לא יקבל, הוא יקבל את הפטור שמגיע לו כמו שהסברתי קודם, אבל הוא יוכל עם ה-300,000 לגשת למס הכנסה ולהגיד: "רגע, יש לי פה עוד סכום שמגיע לי עליו פטור".

מס הכנסה ייקחו את ה-300,000 האלה, יחלקו את זה במקדם שהוא מקבל את הביטוח, נניח 200 וזה אומר שבמקרה הזה מתוך ה-12,000 שקל שיש כאן, חוץ מהפטור של ה-4,000 יהיה לו עוד פטור של 1,500 שקל. זה הרבה כסף רבותי.

אז מהי הקצבה המוכרת? הקצבה המוכרת מתחלקת היום לארבעה חלקים. הקצבה המוכרת מתחלקת לארבעה: סכומים ששולמו לקופת גמל לקצבה על ידי מעביד של העובד על חשבון העולים על שיעור להפקדה, זה השווי. השווי לפנסיה שדיברנו עליו. החלק השני לא כתוב כאן אבל דיברנו עליו בהתחלה מה הוא, השווי לפיצויים שדיברנו עליו היום.

החלק השלישי, על ידי העובד על חשבון מרכיב תגמולים העולים על השיעור להפקדה, זה מה שהסברתי עכשיו. מה שהעובד משלם מכיסו. אז יש לנו את השווי לפנסיה ויש לנו את השווי לפיצויים ויש לנו את מה שהעובד מכיסו משלם. וחוץ מזה יש גם הפקדה שהוא משלם לקופת גמל באופן עצמאי מעל התקרות.

אוקי? נניח שהתקרות הן היום 206,400 כפול 16% 35,000 שקל. אם הוא מפקיד 40,000 שקל בשנה, אז על ההפרש, על ה-5,000 שקלים זה גם קצבה. ובעצם מה הוא צריך לעשות? ללקט את כל הסכומים האלה ולהביא אותם ביום הדין כדי לקבל עליהם פטור. אז עכשיו נחלק את זה. אלה שזה רלוונטי אליהם ואלה שזה לא.

אלה שזה רלוונטי אליהם יעשו את זה בשביל עצמם ואלה שלא, יתחנפו לבוסים שלהם קצת ויעשו את אותו דבר בדיוק. מה שצריך לעשות בסך הכל זה לקחת קלסר ובקלסר הזה לפתוח מ-2012 חוצצים. ולרשום בכל חוצץ כזה להכניס טופס 106, להכניס דו"ח שנתי של הקופת גמל הזאת שהופקדו אליה הכספים ולהכניס תלוש משכורת אחד לדוגמא. זהו, תסגרו את זה יפה, יומני היקר שימו את זה בצד. בגיל פרישה, כשהבן אדם יתחיל לקבל פנסיה, תגידו: רגע, היה פה איזה מישהו לפני עשרים שנה, לקחנו כרטיס ביקור תשלחו, אם לא, תשלחו למישהו אחר.

לא משנה. מגיע לבן אדם כסף ואפשר לעזור לו. זה מה שאתם צריכים לעשות. דרך אגב, חדי העין שביניכם קלטו שבדו"חות האחרונים מ-2015 ואילך, תסתכלו על האישורי הפקדה השנתיים שכתוב כמה הופקד כמה הופקד, אתם תראו שבפעם הראשונה כתוב לכם: "הפקדה לקצבה מזכה- הפקדה לקצבה מוכרת" שזה בעצם אם תאספו את כל אלה זה אמור להיות האיסוף. אבל אני סומך על עצמי פה אז אני גם אעשה את החישוב בנפרד ברשותם כדי שאני אוכל להציג את החישוב כמו שצריך. רבותי, זה סכום משמעותי.

אפשר לחסוך לאנשים הרבה כסף ובאמת חשבי השכר פה שלא נמצאים בגזרה הזאת יכולים בהחלט לחזור ולהגיד למעבידים שלהם שיש כאן משהו שאפשר לחסוך להם הרבה כסף. אוקי? אז שאלות. כולם בהלם, אנחנו ממשיכים.

אנחנו הגענו לחלק המשעשע של הערב. אנחנו באיזשהו ריכוז שיש לי בשבילכם כדי שתוכלו "גזור ושמור" "גזור הדבק" "גזור ותלה". כל קופות הגמל למיניהם טבלה מרכזת של מהאחוזי ההפקדה של כל אחד מהקופות ואחר כך אנחנו ניכנס לרזולוציות יותר קטנות מתי אני יכול להוציא את הכספים האלה בלי לשלם עליהם מס. אוקי?

יש לכם פה טבלה מרכזת של כל קופות הגמל שיש ומתי אני יכול כל קופה להוציא אותה בלי מס. אז בואו נתחיל. קופת גמל עמית עצמאי שכיר, הקופות הרגילות הם בוטלו ב-2008, נכון? לתגמולים. קופת גמל להשקעה, דיברתי על זה עכשיו. קופות גמל של שכיר ועצמאי, יש לכם את אחוזי ההפקדה. אנחנו רואים פה 7.5-7 אני שואל, האם הפקדה של מעביד של שישה אחוז ועובד 6.5 היא הפקדה מוכרת לפי החוק? התשובה היא כן. זה עד 7.5 וזה עד 7, לא חייבת להיות הלימה. זה לא חייב להיות אותו אחוז.

הלאה, קופת פיצויים, קרן השתלמות לשכירים. 7.5% ו-2.5 עובד. שאלה, האם קופת גמל שבמסגרתה המעביד מפקיד 5% והעובד 2.5. המעביד בא אליכם ואומר לכם: תקשיבו, החלטתי להוריד את ההפקדה לקרן השתלמות מ-7.5 ל-5. אתם תמשיכו להפקיד 2.5. מותר לו? זה חוקי? כן. זה חוקי. זה חוקי לגמרי. אתם יודעים על המעביד הזה שני דברים: א' הוא שומר חוק, ב' הוא קמצן. 5-2.5 זה חוקי מכיוון שהחוק קובע לפחות שליש. אם העובד מפקיד לפחות שליש, אין לי בעיה עם זה. קרן השתלמות למורים זה באחוזים יותר, יש גם לרופאים אחוזים אחרים. פנסיה תקציבית, בואו נתעכב עליה לשניה. פנסיה תקציבית שני אחוז, פנסיה תקציבית נהוגה בשירות המדינה, נכון? פנסיה תקציבית זו הפנסיה שנהוגה בשירות המדינה. מי משלם את ה?

תשובה מהקהל: אנחנו.

אנחנו זו אמירה נכונה, בואו נרחיב את זה בראייה יותר גדולה. מי משלם את זה?

תשובה מהקהל: האוצר.

יפה. עכשיו תתרחב קצת יותר, לאן תגיע? יפה מאד לטראמפ. נכון מצוין. זה פנסיה שבעצם היא מתקציב המדינה, מה שיש לשנורר שם, יעבור כמו כל שורה בתקציב המדינה טנקים וכל זה, יש שורה פנסיה תקציבית. עד שנת 2004 העובדים לא שילמו, משנת 2004 הם משמים אחוז, מ-2005 משתתפים בשני אחוז מהפנסיה הזאת. מעבר לזה זהו.

עכשיו מה שאנחנו עושים, אנחנו עוברים קופה קופה ואני מציג לכם בעצם מתי אני יכול להוציא את הכסף הזה בלי מס- עם מס, אוקי? זה הרעיון הכללי. אז בואו נתחיל קודם כל בקופה הראשונה, קופת גמל עמית עצמאי לתגמולים.

אני מציג לכם את כל הכללים שאתם יכולים להוציא את הכספים האלה עד ינואר 2008. קופת גמל עמית עצמאי, כל הכללים עד ינואר 2008. למה לא מ-2008? למה לא גם עכשיו? כי גמרנו, מ-2008 אין לי יותר את המסלול ההוני, אני רק במסלול הקצבתי. אז אלה הן הקופות הישנות. אז בואו רגע לפני שנדבר על הכללים, נשאל את השאלה מה קורה אם אני לא עומד בכללים, כמה מס אני משלם? 35% ומה מאפיין את המס הזה? שזה מס סופי. אני לא יכול לקזז. זה נקרא משיכה שלא כדין.

אני לא יכול לקזז מולו נקודות זיכוי וזיכויים וכל מיני דברים חוץ מחריג אחד, הוראת ביצוע 801 של מס הכנסה קובעת שבמידה ופדית קופת גמל כזאת בשנה שאתה לא עובד ואין הכנסות, אתה יכול לקזז כנגדה את הנקודות זיכוי הבסיסיות שזה 2.25-2.75. אוקי? זה מה שזה, זה הדבר היחידי. אבל אני כן רוצה להוציא את הכסף. איך אני יכול לעשות את זה? הכלל הראשון שכולם הכירו הוא 15 שנות ותק. 15 שנות ותק אבל שימו לב, זה בוטל ב-1.1.2006 אז אם יש לכם כספים כאלה ישנים, אתם תוכלו אחרי 15 שנה, אבל רק על הכספים שהופקדו עד ינואר 2006.

למה ביטלו את זה בינואר 2006? אתם יודעים? כי מה אנשים היו עושים? מושכים אחרי 15 שנה, זה האנשים הרגילים, זה האנשים שלא מתחכמים. מה האנשים שמתחכמים עושים? שימי לב מה שאת צריכה לעשות. מה שקורה בעצם זה הדבר הבא: אני נניח ב-86 פתחתי קופת גמל, ב-2001 היא כבר נזילה. נכון? יופי, אני יכול בסוף השנה לשים 10,000 שקל להפקיד, לשים את זה, לקבל הטבת מס של ניכוי וזיכוי. יש לי הטבת מס, קיבלתי על העשרת אלפים חזרה 3,500 שקל בערך? יופי. למחרת אני יכול לגשת ולהוציא את הכסף? עברו 15 שנה. יפה. עכשיו אני לא יכול להפקיד לאותה קופה עוד פעם, נכון? אז אני אדאג שבכל שנה תהיה לי קופה אחרת.

אין דבר, אני אפתח כמה קופות ביחד. ואז מה עשיתי? עבדתי על המדינה, קיבלתי זיכוי, והמדינה אמרה לי: "אני יודעת שאתה עובד עלינו נתן לך זיכוי כי אתה מכיר את פלפולי החוק". רק ב-2006 כמה שנים זה היה? 200 שנה? רק ב-2006 תיקנו את החוק. האופציה השניה זה גיל 60 וזה האופציה הכי נפוצה היום. אם יש אנשים היום שמגיעים לגיל 60 הם יכולים להוציא את הכסף פטור לגמרי.

שאלה מהקהל: גם אם הם עובדים?

בעבר היתה דרישה שהוא יצמצם עבודה בחמישים אחוז לפחות. ביטלו את זה. גיל שישים, תמשיכי לעבוד, את יכולה לקחת את הכספים בלי שום בעיה. יש הרבה שמוציאים את הכספים ועדיין עובדים.

עמית שוטר סוהר קבע זה כללים יותר ספציפיים שמאפשרים לכל כוחות הבטחון שלושה חודשים מהפרישה שלהם להוציא את הכספים. זה המצב הסטנדרטי. זה המצב שאומר: "אני רוצה מאד מאד להוציא את כל הכסף הזה, אני רוצה להוציא מאד מאד את כל הכסף הזה ואני לא עומד בתנאים האלה" ואז מגיעים סעיפים שאני קורא להם סעיפי המסכנים. מגיעים כל הצרות. כשיש צרות אז אין בעיה.

הצרה הראשונה היא מיעוט הכנסות. מה זה מיעוט הכנסות? אם אני לא עובד, אני יכול לקבל השלמה מקופת הגמל שלי עד גובה שכר מינימום. שזה היום 5,000 שקל, נכון? עד גובה שכר מינימום אני יכול לקבל אם אני לא עובד. זה הרעיון. בעבר אם לא עבדתי הייתי יכול להוציא את כל הקופה. מה קרה? אנשים הוציאו את הקופות ומה עשו איתם? חו"ל, אוטו, קזינו, ילדים, אין קופה ואני עדיין לא עובד. לכן אמרו: זהו. אנחנו לא מוכנים לזה יותר.

הקופה, כל פעם אתה תגיש בקשה ואתה תקבל חזרה 5,000 שקל פטורים. נחמד, אני רק מזכיר לכם שזה קופה שלכם. זה לא איזה 5,000 שקלים שביטוח לאומי נותן. זה הקופה שלי, אני רק מושך אותה בלי לשלם מס. אני צריך פעם בשלושה חודשים לבוא למס הכנסה ולהגיד: "תשלימו לי לחמש". דרך אגב, אם יש זוג עם ילד לפחות אז ההשלמה היא לכפל שכר מינימום. 5) הוצאות רפואיות לו או לקרובו.

מיהו קרובו? יש הגדרה לסעיף הזה שהיא שונה מכל אלה של יום שישי, וההגדרה היא כזאת, שימו לב, היא אומרת: בן זוג, הורה, הורה הורה, ילדים, נכדים עם בני זוגם וצאצאו של כל אחד מהם. צאצאו של כל אחד מהם. בגדול זה עד אברהם אבינו הפוך. אוקי? את יכולה להגיע פה לאיפה שאת רוצה. אבל זה לא כולל למעשה דודים ואחים. זה הולך ככה.

עכשיו, קרוב שלי הוא לא בהכרח אני קרוב שלו. אוקי? אנחנו קרובים, חברים טובים לא פה. חמים למשל, לא נכנסים, מהצד השני זה לא עובד. לכן צריך לדעת, אני מסתכל על חמי, הוא לא קרובי, אבל אני קרוב שלו כי אני בן זוג של הבת שלו. אבל הוא לא קרוב בשבילי. אוקי? אז צריך לדעת את זה.

יש הגדרה של קרוב והסעיף הזה אומר כך: הוצאות רפואיות לו או לקרובו. איזה הוצאות רפואיות אפשר לקבל כסף? על מה? בואו נתחיל במה לא: אי אפשר לקבל כסף על טיפולי שיניים. אוקי? בנית על שתלים? שכחי מזה. אי אפשר לקבל כסף על טיפולי שיניים. מעבר לזה זה כל ההוצאות הרפואיות גם בגינך וגם בגין הקרוב שלך.

זאת אומרת, אני יכול לקבל, היום פתאום נחת עלי לשלם 200,000 שקל בגין סבתא שאני צריך לקחת אותה לאיזה ניתוח בבלגיה, את הכסף הזה אני יכול לקבל מהקופה בלי מס בתנאי שהסכום הזה יותר גבוה ממחצית מההכנסות שלי. אוקי? או שלי ושל קרובי ביחד. זאת אומרת, אם יש לי מיליון שקל משכורת, אני לא יכול להוציא. אבל אם יש לי 100,000 שקל וההוצאות הם 70,000 אני יכול.

שאלה מהקהל: זה כולל אחזקה בבית אבות?

לא לא. זה הוצאות לטיפולים ולכל מיני כאלה. נכות 75% לצמיתות, לא כתוב כאן. לו או לקרובו, וכאן תהיו קשובים לשניה. יש הרבה אנשים שלא יודעים את זה ומשלמים מס מלא בלי לדעת. נכות 75% לו או לקרובו, יש רק תנאי אחד לסעיף הזה שאירוע הנכות, אישור הנכות הוא אחרי המועד שפתחת את הקופה. זאת אומרת, שלא יהיה מצב שאתה נכה ואתה פותח. כל הרעיון היה שקרה משהו ואתה צריך את הכסף, זה הרעיון. אבל הפואנטה היא שכתוב כאן קרובו. ובניגוד לסעיף 1 שכל פעם נתנו לי 5,000 שקל ובסעיף 2 שנותנים לי עד גובה ההוצאה שלי, כאן מה מדובר? על פדיון של כל הסכום. עכשיו, זה דברים שקורים.

יש אמא שנמצאת בבית חולים אוקי? מגיעים אליה 4 ילדיה: אמא אמא אמא, יש לה אישור נכות היא בבית חולים. איזה ילד מתוכם יכול להוציא את הקופה? כולם. כי לגבי כל אחד מהם זה קרובו. זה דברים שקורים. מגיעים כל הנכדים, נכון? סבתא סבתא סבתא, מי מתוכם יכול להוציא? כולם. אז כולם יושבים בבית חולים סבתא סבתא, כל אחד עם הדולרים בעיניים מתכנן את הטיול הבא כבר. 75% נכות לצמיתות ואנשים לא יודעים את זה. פודים קופות גמל, משלמים 35% וסכומים משמעותיים, אז תדעו. ניסית בכל דרך להוציא את הכסף, עשית את כל מה שאתה יכול להוציא את הכספים, לא הצלחת, כל מה שנותר לך זה לעלות לעזריאלי ולדלג בקלילות.

שאלה מהקהל: זה גם לא מותנה בהוכחה שהכסף מיועד ל.

שום דבר, אישור נכות, זהו. גם זה לא מותנה בהוכחה.

פטירה סוגרת את העסק וזה עובר הלאה ליורשים פטור. תקשיבו, אני מרצה כבר המון שנים, אני חושב למעלה מעשרים שנה. ואני חושב שזה היה בהרצאה הראשונה שמישהי אמרה לי משהו על הדבר הזה ואימצתי את זה לכל הזמן. היא אמרה לי: "תקשיב, ללכת לקפוץ מעזריאלי זה הפיתרון הכי טוב" שאלתי אותה: "למה?" אז היא אמרה לי: "תראה, אם אתה מצליח אתה בשבע, אם לא אתה בשש". ועוד מישהי אחת שאלה אותי ברצינות תהומית האם התנאים הם תנאים מצטברים. אז זה המצב.

אלה הכללים, אם עומדים בכללים האלה, לוקחים את הכסף פטור, אם לא, משלמים 35% מס על הכל, לא על הרווחים, על כל הסכום שיש. לכן צריך, הנה הם רצות לפדות קופות גמל. קופת גמל עמית שכיר, כללים למשיכת כספים שהופקדו עד 2008, כאן אני לא מדבר על הקופות שפתחתי לבד. כאן זה יכול להיות רלוונטי להרבה מאד מקרים שעבדו הרבה מאד שנים והיתה הפקדה של ביטוח מנהלים או קופת גמל עובד ומעביד אצלכם בעבודה. מ-2008 אנחנו יודעים שזה כסף קצבתי.

מה קורה עד 2008? אז מתי תוכלו להוציא את הכספים האלה? אז קודם כל יש לכם גיל 60 שהוא תמיד העוגן שאפשר להוציא את הכסף. יש לנו את סעיפי המסכנים והמסכנים לשעבר. אותו דבר כמו קודם. אבל יש כאן עוד סעיף אחד והסעיף הזה אומר ככה שימו לב, לגבי כספים שהופקדו עד ינואר 2005 ניתן למשוך מהסיבות הבאות: א' שישה חודשים לא לעבוד. סעיף ב' כבר לא רלוונטי כי יש חוק פנסיה חובה. אבל זה כן רלוונטי והוא יכול להיות רלוונטי לכם עכשיו. זה שישה חודשים לא שפעם לא עבדתי שישה חודשים, זה עכשיו. יוצאת כאן מישהי מההרצאה, מגיעה למשרד אומרת: "מפוטרת". אוקי? חס וחלילה אבל לדוגמא. והיא עובדת פה כל השנים. אז אם עכשיו היא בבית חצי שנה, היא יכולה היום, לא לחכות לגיל שישים, ללכת לקופה ולהוציא את כל מה שנצבר עד 2004 בלי מס. מה זה לא לעבוד? זה לא לעבוד, זה דמי אבטלה, לגבי דמי אבטלה זה גם לא לעבוד. ולא רק זה, לפתוח עסק עצמאי זה גם נחשב לא לעבוד. בטלנים העצמאיים האלה, סתם, זה לא לעבוד כשכיר. זה כל הרעיון. זאת אומרת שאם אני עכשיו אותה אחת פתאום אומרת: "אוקי, אני אראה להם מה זה" היא פותחת עסק עצמאי עכשיו, אחרי חצי שנה היא יכולה לגשת לקופה ולהוציא את כל מה שנצבר עד 2004 ולא לחכות לגיל 60.

בגיל 60 היא תוציא את היתרה. היא יכולה, יש את החלוקה בקופה. אם אתם רואים לפעמים את החלוקות של הקופות גמל, אתם תראו שכתוב לכם: שנת 2004, 2005, שנת 2007, יש שם איזה 800 מדרוגים. אז את הכספים האלה אפשר להוציא בלי מס.

אני מדבר על הכספים ההוניים, קופות גמל לתגמולים הוניים. על הקצבה תכף נדבר. ייקח קצת זמן ונדבר על הקצבה. הגענו לקצבה. כללים למשיכה קופות גמל לקצבה עמית שכיר, אוקי, עכשיו אני מדבר על כל מה שמפרישים לכם לפנסיה. על כל מה שמפרישים לכם לפנסיה עכשיו ומה שהפרישו לכם גם בעבר. האם אפשר להוציא את הכספים האלה?

אז תשימו לב טוב, כאן יש חלוקה עד ינואר 2000 ומינואר 2000. כספים שהופקדו עד 2000 אפשר להוציא אותם בגיל 60 וכספים שהופקדו משנת 2000 אפשר להוציא אותם רק בסיפור הזה של כל הצרות. זאת אומרת, אתם עובדים עכשיו במקום עבודה, אם התחלתם לעבוד ב-2008 בעצם כל הכסף הוא רק קצבתי. אם התחלתם לפני זה ויש לכם הוני אז ההוני בגיל 60 הבנו כבר.

הקצבתי לא עוזר גיל 60, שימו לב, אין כאן גיל 60. זה או הצרות האלה או אדוני זה הכל. הכסף הזה הולך לפנסיה. ולא רק שהוא הולך לפנסיה, לא הדגשתי קודם שאם אני מושך אותו, מקודם מה אמרנו? שזה 35%, נכון? זה הגבוה מבין 35 למס השולי. זאת אומרת, אם אני במס שולי 47 אז אני אשלם על זה 47, זה קנס שבירה יותר חזק. צריך להיזהר, זה פנסיה, אל תיגע בכסף. עכשיו עולה השאלה למקום שבו נתקעו האנשים במקום שיש להם כסף אבל הוא לא מספיק לקבל פנסיה. שימו לב מה היה לפני התיקון חוק, בן אדם חסך לפנסיה, נניח עלה לארץ בגיל 50, חסך לפנסיה 60,000 שקל, צריך לשלם לו מזה 300 שקל פנסיה. הוא פונה לחברת הביטוח והיא אומרת לו: אדוני, 300 שקלים, להוציא לך תלוש כל חודש ולשלוח לך, רק הבול עולה לנו יותר. תודה רבה, היה נעים להכיר, קח את הכסף שלום ולהתראות.

אוקי? הוא יושב בבית אומר: "אחלה, יש לי שישים אלף שקל". ודפיקה בדלת: מגיע חברו הטוב מס הכנסה. הוא אומר לו: אנחנו שותפים. הכסף הזה הוא כסף שיועד לקצבה ומה אתה עשית איתו. אתה משכת אותו משיכה הונית. זה משיכה שלא כדין, בוא תשלם לי 35%. הוא אומר: אבל הכריחו אותי. אני מס הכנסה, מה זה מעניין אותי? תתחשבן עם החברת ביטוח. אז אמרו: זה לא יכול להיות.

יש פה עיוות ותיקנו את החוק. וקבעו שקופת גמל לקצבה שאינה ותיקה, אם הוא הגיע לגיל 60 והסכום נמוך מ-5% מהמינימום, יראו אותו כהיוון קצבה, בדלת האחורית זה פטור ממס. אבל מה רשמו במקום שכר ממוצע במשק? רשמו שכר מינימום. אז זה לא עוזר לי עם ה-300 שקלים האלה, אני עדיין ב-5% משכר המינימום. אני להפך, שמו לי מראה, אמרו לי: "אתה ממש על הפנים" כי אם הפנסיה שלך היתה נמוכה עוד קצת היית מוציא את זה פטור. אם היא היתה גבוהה עוד קצת היית מקבל פנסיה. אבל אתה לא, אתה לוזר, אתה לא פה ואתה לא פה אז תשלם לי 35%.

שאלה מהקהל: ניסיתי להוציא את הכסף הזה ומס הכנסה לא אישר לי כי אני לא אקבל פנסיה.

שניה, אבל אתה קופץ לתיקון 5. זה בדיוק זה. אתה קופץ בדיוק לפה. ואז מה שקורה, אמרו: "בואו נסדר את זה". איך מסדרים את זה? בתיקון 190 נקבע קודם כל שאם יש לך קצבה מזערית של לפחות 4,405 שקל, אם אתה מוכיח שיש לך את הפנסיה, אתה תוכל את הכסף הזה להוציא פטור במסגרת אותו סל. אתה זוכר את הסל הזה עם ההיוון שכתבתי? זה זה. כשתגיע לגיל פרישה ותהיה לך פנסיה מזערית של 4,405 שקל תוכל לגלח גם את הסכום הזה בלי מס.

שאלה מהקהל: סליחה, לי אין פנסיה.

אין לך פנסיה, אז אין מה לעשות. אם אתה לא בתיקון 5.

שאלה מהקהל: אבל הסכום תקוע.

אל תכעס עלי קודם כל, אתה לא המחוקק.

שאלה מהקהל: מס הכנסה לא משחרר לי.

רגע, אז בגלל אנשים כמוך עשו את התיקון הזה. רגע, יש לך פנסיה של 4,405 אתה יכול להוציא את זה פה. יפה? עכשיו אתה אומר: "אין לי פנסיה". אז רגע, סבלנות. סתם, האמת אני שותל אותו בכל ההרצאות הוא מעורר לי עניין בכל ה, תודה, מחר אני במלון... טוב, שימו לב, בעקבות הדבר הזה בא תיקון 5, עכשיו תראה אם אתה נכנס לפה. תיקון 5 אומר את הדבר הבא, הוא אומר: מי שעומד בכל שלושת התנאים האלה יוכל להוציא את השישים אלף שקל, את העשרים, את השלושים או כמה שיש לו, אם כל התנאים האלה מתקיימים בלי לשלם מס. מהם שלושת התנאים? תנאי ראשון, הגיע לגיל פרישה חובה. אוקי? אתה לא הגעת לגיל פרישה חובה.

תשובה מהקהל: עוד לא.

אז אתה לא שם. תצטרך להתאזר בסבלנות. שתיים, סך הכספים העומדים לרשותו בקופות לא עולה על היום 91,536 את התנאי הזה אתה כן מקיים. ושלוש, לא מקבל פנסיה. או אם הוא מקבל מקרן פנסיה ותיקה אז יש לו מתחת. אז אתה מקיים את תנאי שתיים ואת תנאי שלוש. כל מה שאתה צריך כדי להוציא את הכסף שלך זה להתאזר בסבלנות עוד איזה 20 שנה שתגיע לגיל 67, אוקי? זהו, הנה פתרתי לך את הבעיה. האם זה ברור? זאת אומרת, התיקון הזה בא ואומר: אוקי, אלה שבאמת אין להם, יאללה די מספיק להתעלל בהם, אין לך פנסיה בכלל, תקח את הכסף.

שאלה מהקהל: ממתי התיקון הזה?

מ-2010 עד כמה שאני זוכר אבל הוא כבר הרבה שנים בתוקף, הוא לפני תיקון 190 נכנס.

שאלה מהקהל: משרד השומה לא יודע על זה?

יש משרדי שומה שיותר שולטים, יש משרדי שומה שפחות. תלוי. אבל גיל 67 גיל פרישה חובה תשים לב. הם כולם מכירים את הסעיף רק כולם מתבלבלים לפעמים עם גיל פרישה. אצל גבר זה אותו דבר אז אתה זה לא משנה. הבעיות עם נשים בדרך כלל, לא עם גברים. 67. יש טופס מיוחד ל. גיל פרישה זה 67-62 גיל פרישה חובה זה אם את עובדת בגוף ציבורי כמו המדינה או גופים שכפופים ל, אז את הולכת הביתה אם את רוצה או לא.

כמה מילים על קרן השתלמות רבותי, אנחנו כבר לקראת הסוף, כמה מילים על קרן השתלמות. קרן השתלמות לשכירים, בואו נשאל קודם כל את השאלה, אם אני מוציא את הקרן לפני הזמן, כמה מס אני משלם?

תשובה מהקהל: 35.

התשובה היא לא. זה הטעות הנפוצה. 35% משלמים על קנס שבירה לקופות גמל לפנסיה כי קיבלת עליהם הטבות מס, אבל על קרן השתלמות לא קיבלת הטבות מס לכן אין סיבה לקנוס אותך ב-35%.

לכן, יש כללים אם את לא עומדת בכללים תשימי לב, יש את הצו הזה ויש את התקנות האלה שקובעים שבעצם כשהעובד מושך את הכסף לפני הזמן בקרן השתלמות אז אפשר בעצם, הסכומים יחויבו במס מהווים הכנסה לכל דבר ועניין לפי המס השולי. ויש פה סכומים פטורים, אני לא נכנס איתך לזה. יש פה שווי שהוא חויב, באופן עקרוני.

שאלה מהקהל: ניתן למשוך מקרן השתלמות?

תשובה מהקהל: אם הוכחת שזה ללימודים.

רגע, עוד לא הגעתי לזה. את מחכה לפי הכללים, נניח עכשיו אחרי שנתיים פתאום את חייבת כסף. לא יעזור, זהו, עוזבים את הארץ את רוצה להוציא את הכסף אז את משלמת לפי המס השולי שלך בשנה שבה את מושכת את הכסף, זה מה שאני מנסה להגיד. זה לא קנס שבירה.

אז אם נניח שבשנה הזאת יש לך עשרה ילדים אז לא תשלמי מס עם נקודות זיכוי, או שאת לא עובדת אז לא תשלמי למרות שכאילו שברת את זה לפני הזמן. מה שניסיתי להדגיש פה שקרן השתלמות לא מתנהגת כמו קופת גמל. עכשיו תכל'ס תכל'ס, כמה מכם ראיתם בן אדם שמוציא קרן השתלמות לפני הזמן? הרי 6 שנים כולם יודעים וכולם גם יודעים שאחרי 3 שנים אפשר גם לקבל הלוואת בלון על חשבון הקרן שרוב האנשים משתמשים בה. אז מי מגיע למקום שהוא לא, שהוא צריך לפדות את הקרן? א' זה יכול להיות בן אדם שפתאום נוסע לחו"ל וזהו מקפל את עצמו ויאללה רוצה לקום ולנקות פה שולחן. שתיים, זה יכול להיות בן אדם שהסתבך במשהו. שגם כן צריך. ושלוש, נדבר בהזדמנות אחרת לא מול המצלמה שלך.

אוקי, אז אלה שלושת האפשרויות כשהשלישית נשארת עלומה להוצאת הקרנות. בואו נראה מהם הכללים למשיכה של קרן השתלמות. הכלל הראשון זה 6 שנים ממועד התשלום הראשון, כולם מכירים. שתיים, גיל פרישה, מי שמגיע לגיל פרישה מספיק 3 שנים.

 3, זה שלוש שנים לצורך השתלמות. איזה סוג של השתלמות? שמירה זה נקרא שמירה על הקיים. לא לימודים לתואר, לא לימודים שמקפיצים אותי אלא לימודים השתלמות. הנה היום פה. כמו זה, בדיוק. והסעיף רביעי פטירה.

באחת ההרצאות ניגש אלי מישהו בסוף ההרצאה אמר לי: "תקשיב, הרצאה מאד יפה, האמת לא הבנתי כלום, הפטירה קלטתי זה בסדר". אוקי, גם טוב. ובאחת ההרצאות שאלה אותי מישהי ברצינות תהומית: "מה שייך סעיף 3 לזה?" לא נעים, זה קרן השתלמות בכל זאת. כאילו היתה איזו מטרה בהתחלה כשקראו לזה קרן השתלמות.

אז זהו, קרן השתלמות במקור היה שכסף ייחסך וישתלמו איתו, לא פה. אוקי, קרן השתלמות למורים, הדבר הלפני אחרון שלנו. קרן השתלמות למורים זה קרן השתלמות שמיועדת לעובדי ההוראה והכסף באמת זה הפעם, זה באמת המקרה שבו הכסף משמש להם באמת אמיתי להשתלמות. מתי הם מקבלים את זה? בשנת שבתון, נכון? דרך אגב, אתם יודעים שלמורים תמיד מגיע, יכול להגיע החזר מס בגין השנה הזאת, אתם יודעים למה? מה שקורה זה שהמורים אצלהם זה לא מינואר לינואר, זה מספטמבר לספטמבר.

 שנת שבתון, הכסף שהיא מקבלת בשנת שבתון הוא נראה בדיוק כמו תלוש משכורת לכל דבר ועניין זה נראה כמו תלוש משכורת אבל זה לא. זה כסף פטור ממס כמו שאתם מקבלים כסף פטור ממס. אז בעצם יש לה שמונה חודשים שהיא עובדת ויש לה ארבעה חודשים שזה 0000 ואז אם היא תגיש דו"ח היא יכולה לקבל החזר מס.

כמובן שצריך לזכור משהו מאד שולי וקטן שהחזר מס מגיע למי שמשלם מס, אוקי. אני בעבר עבדתי במס הכנסה אי שם בעבר, יום אחד נכנסה אלינו מישהי לחדר, טורקת את הדלת בעצבים, תוך שניה היא על השולחן, ואחרי מטר של קללות גנבים וכולי וכולי, היא אומרת לי: "חברה שלי הפקידה לזה וקיבלה 6,000 החזר ולי לא נתנו כלום". אני מסתכל, אומר לה: "גברת, אבל לא יורד לך מס". היא אומרת לי: "מה זה קשור?"

שאלה מהקהל: (לא ברור)

יופי, אתה מעלה נקודה יפה. אתה אומר: "גם שנה לאחר מכן". אבל אז בדרך כלל במדור שכר הם עושים את ההתאמה בשנה השניה ואז היא בארבעה חודשים האלה היא כבר לא משלמת. הבעיה תמיד קיימת בשנה הראשונה.

שאלה מהקהל: אני רציתי לשאול מה שאמרת שזה הטריד אותי שלבעלי שליטה, הוקטן כבר האחוז לקרן השתלמות? ל-4.5?

זה מזמן 4.5 ו-1.5. זה לא התיקון של עכשיו. זה משהו שהוא מזמן.

שאלה מהקהל: פשוט יש לי בעבודה שני בעלי שליטה.

הם יכולים להפקיד יותר, פשוט ההוצאה לא תהיה מוכרת לחברה. מעל 4.5% זה לא יוכר לחברה.כ

שאלה מהקהל: לא קיבל שום סעיף?

32.9 תסתכלי ותראי. טוב, נשאלת שאלה אחת, האם מורים יכולים לא לקחת את השבתון הזה אלא לקחת את זה בכסף? אז יש תקנונים שלהם, כסף פטור, לא שישלמו מס. יש תקנונים ואני לא נכנס לחוקים של המורים. אבל באופן עקרוני יש גיל מסוים, יש תנאים שאחד מהם זה גיל, מעל חמישים ומשהו עד כמה שאני זוכר, השני הוא ויתור על שבתון אחד. זאת אומרת, הם צריכים שיהיה להם למעשה ללמד איזה 14 שנה- 13 שנה רצוף ואז אותה מורה יכולה לקחת את הכסף באמת ככה, לא כשבתון אחרי 13 שנה והסכום הזה ישמש אותה לפסיכולוג שיטפל בה אחרי 13 שנה שהיא מלמדת רצוף במשרד החינוך. אז יש אפשרות כזאת, תדעו שהיא קיימת. טוב, שאלות על מה שעשינו עד עכשיו. מה מובן?

שאלה מהקהל: (לא ברור)

אני אסביר לך את ההיגיון שהולך פה. אם יש לך, עזוב את מה שרשום, אני אסביר לך. אם יש קצבה מזערית אתה לא צריך את תיקון 5. ברגע שהוכחת את הקצבה במינימאלית אתה יכול להוציא את זה פטור במסגרת הסל שהראיתי לך.

שאלה מהקהל: ה-4,400?

כן. אז אתה יכול להוציא את זה.

שאלה מהקהל: אבל למה למעט קרן ותיקה?

רגע, זהו שניה. אם אין לך פנסיה בכלל, התיקון חל. עכשיו, אם יש לך קרן פנסיה חדשה, יש לך 2,000 שקלים ממנורה מבטחים ויש לך עוד 20,000 אז המדינה אומרת: "אדוני, את ה-20,000 האלה אתה יכול לצרף לקרן החדשה, שהם יגדילו לך בשקל וחצי את הפנסיה, אני לא מאשרת לך". עכשיו, אם יש לך את אותו מצב, 2,000 שקלים בקרן ותיקה, אי אפשר לצרף לקרן ותיקה 20,000 שקל. זה לא עובד. לכן אם יש לך קרן ותיקה אתה יכול גם להוציא את הכסף. זה ההיגיון. רבותי, שאלות לפני שאני מגיע להפקדות.

עכשיו אנחנו מגיעים לשאלה הזאת, אתם יודעים מה זה? אני מרצה הרבה בלשכת רואי חשבון, אני נותן להם את ההרצאה של ניכוי וזיכוי קופות גמל, ניכוי וזיכוי ההפקדות, אוקי? כבר אחרי איזה 10 דקות אני רואה מישהו שעושה לי ככה, מה זה ככה? תגיע לשקף הזה, תגיד לנו כמה להגיד ללקוחות להפקיד ותעשה לנו טובה, תעזוב אותנו. הבנו שאת הסעיף הזה לא נבין. תתקדם. אז הנה אני מתקדם. כן.

שאלה מהקהל: רק משהו אחד שלא כל כך מובן לי. נראה לי שעשיתי מישמש, נגיד מישהו מגיע לגיל 60 הוא רוצה לקחת את החלק ההוני, הוא יכול לקחת?

כן, אין בעיה.

שאלה מהקהל: אבל אז זה חלק בעצם מהפנסיה.

לא, ההוני הוא לא חלק מהפנסיה.

שאלה מהקהל: הוא לא חלק מהפנסיה?

לא. מה שכתוב לך בדו"חות של קופות גמל שנותנים לך תחזית פנסיה זה לא כולל את ההוני עד 2008. זה כולל כספי קצבה ופיצויים קצבתיים. תסתכלי תראי בכוכבית למטה שכתוב: "זה כולל כספים שהופקדו לקצבה" הסכום ההוני לא נכלל שם אף פעם. אז אין בעיה. יפה, אז עכשיו הבנת את כל ההרצאה?

תשובה מהקהל: כן.

כל הכבוד. תני לי את הפרטים שלך, אני אעלה את השם שלך באתר, אני אגיד סוף סוף מצאתי מישהי. טוב, בואו נראה את ההמלצות להפקדה, כמה להפקיד לקופות גמל. ההמלצה המקסימאלית לעצמאי עומדת היום על 35,000 שקל. עכשיו בואו נראה, אם אני מפקיד בשנה הזאת לא 35,000 שקל אלא 50,000 שקל, מה יקרה עם ה-15,000? 50,000-35, אני מזכיר לכם, דיברנו על זה מתישהו בעבר הרחוק. זה קצבה מוכרת. זה אחד מארבעת הסעיפים שקראנו להם קצבה מוכרת.

דרך אגב, אם היום אתם תיקון 190 זה תיקון מאד מסובך, מאד מורכב. אבל אם תקלידו בגוגל תיקון 190 לא תראו מילה מכל מה שאני דיברתי פה. אתם תראו את כל בתי ההשקעות: "בוא תפקיד לפי תיקון 190", הצליחו להפקיד את תיקון 190. מה זה תפקיד ל-190? זה בדיוק זה. אני היום פרשתי מהעבודה, קיבלתי מיליון שקל, אני מפקיד אותם בתכנית לפי 190. 35,000 שקלים הראשונים שמים אותם בצד כי אני מקבל הטבות ממס, הם לא פטורים, הם יהיו חייבים. ויתרת הסכום זה למעשה מה שלמדנו קצבה מוכרת וזה פטור ממס ואז אני משלם על זה רק 15% על הרווחים. זה הרעיון, תראו את זה בלי סוף.

שכיר שהשכר שלו מבוטח מעל 103,200, אם השכר שלו מבוטח מעל הסכום הזה, הוא יכול באופן עצמאי להפקיד עוד סכום של 16,500. דרך אגב, מילה אחת על המילה הזאת בכל זאת, שכירים שמפקידים לביטוחי חיים יכולים לקבל החזרי מס ממס הכנסה. שכירים שמפקידים לביטוחי חיים באופן עצמאי, לא דרך העבודה. איפה אני יכול לעשות דבר כזה? או הפקדה לביטוח חיים באמת עצמאי או במשכנתא, נכון מאד. למה? כי בשיטת החישוב של ניכוי וזיכוי הרובד השני נשאר פתוח, הוא לא מנוצל. ואם השכיר הזה יביא את ההפקדה שלו הוא יוכל לקבל עליה 25% זיכוי ולקבל החזרי מס. אז אם אתם רוצים לבדוק את זה, אתם יכולים להיכנס לאתר של (לא ברור) להקליד את הנתונים ובפעם השלישית תקבלו גם את התשובה. כי בפעם הראשונה המסך פתאום קופא ואז אתה עושה אנטר, בפעם השניה הוא חושב ובפעם השלישית תגיעו לתוצאה. אם יצא לכם החזר, כדאי לכם ללכת להגיש. ואם יצא לכם ב(לא ברור) חוב, כבר יגיעו אליכם.

שאלה מהקהל: כשהוא עבר את המקסימום במשכורת?

לא לא, תשימי לב, מספיק שהשכר המבוטח שלו, מספיק שיש לו חלק שכר לא מבוטח. אם את רוצה לבדוק את זה, לכי לטופס 106 תבדקי את שדה 158 מול שדה 244, המשכורת מול המשכורת המבוטחת. על ההפרש הזה תכפילי בחמישה אחוז. בואי ניקח דוגמא רגע, אוקי? נניח שבשדה 158 יש 290,000 ובשדה 244 זה המשכורת המבוטחת זה 200,000 זה אומר שעל 90,000 לא הפרישו לו. מגיע לו על זה 5%- 4,500. אם הוא יביא באותה שנה הפקדה של 4,500 הוא יקבל 4,500 כפול 25% זיכוי, הוא יקבל 1,100 שקל החזר מס. שווה לבדוק את זה למי שיש לו הכנסה לא מבוטחת.

ההמלצה המקסימאלית לקרן השתלמות לעצמאים כמו שאמרתי, בעבר זה היה 7%, אם יש פה רואי חשבון ויועצי מס אז לשנים הקודמות זה היה 7%, השנה הזאת זה 4.5%. זהו רבותי, יש כאן, תראו השורה התחתונה היא לחשוב לפני שעושים משהו, לא לעבוד באופן אוטומטי.